Deutsche Bahn naručio vozove za 2 milijarde eura

COMPANY

Njemačko državno željezničko poduzeće Deutsche Bahn objavilo je u srijedu da je naručilo 73 nova superbrza ICE voza, vrijedna dvije milijarde eura.

Narudžba uključuje 56 vozova tipa ICE L koje će isporučiti španski proizvođač Talgo, a u početnoj će fazi voziti na liniji između Berlina i Amsterdama, maksimalnom brzinom od 230 kilometara na sat.

Naručeno je i 17 vozova tipa ICE 3neo koji mogu razviti brzinu do 300 kilometara na sat i već povezuju velike njemačke gradove, poput Berlina i Muenchena. ICE 3neo proizvodi Siemensov Mobility.

Deutsche Bahn predstavio je javnosti Talgov ICE L u septembru prošle godine, kada je naručio 23 voza s rokom isporuke u oktobru 2024. godine, prenosi Seebiz.

Novonaručenih 56 vozova trebalo bi biti pušteno u promet 2026. godine, istaknuli su u Deutsche Bahnu, dodavši da bi svi vozovi  ICE L trebali biti isporučeni do 2030.

Zahvaljujući najnovijoj narudžbi prosječna starost flote superbrzih vozova trebala bi se do 2030. spustiti sa sadašnjih 18 na 12 godina.

“Deutsche Bahn iz temelja će se pomladiti u idućih godinama”, rekao je direktor međugradskog prijevoza Michael Peterson. “Već od ove godine stizat će nam u prosjeku po tri nova ICE voza mjesečno”, dodao je Peterson.