Česi u Poljskoj našli novi Jadran

Travel

Nakon poskupljenja u Hrvatskoj od uvođenja evra, češki turisti napuštaju svoju “prvu morsku ljubav”.

Češko izdanje časopisa Forbes nazvalo je Poljsku “novom Hrvatskom za Čehe”, ukazujući na neočekivanu promjenu preferencija, a o tom trendu piše i poljski dnevnik Gazeta Wyborcza.

Sve skuplju Hrvatsku, koja je ranije bila popularna ljetna destinacija Čeha, sada je zasjenila atraktivnost Poljske.

Popularnost te zemlje među Česima naglo je skočila: prodaja smještaja u Poljskoj u odnosu na lani narasla je za 50 posto, kaže Ladislav Veseli, direktor portala za grupnu kupovinu Slevomat, prognozirajući da će interes za Baltik i dalje rasti.

Poljska nudi bogatu lepezu atrakcija, uključujući vjerske spomenike, istorijske gradove, netaknutu prirodu, kao i čisto more s pješčanim plažama, planine i jezera, prenosi tportal.

Jirina Ekrt Jiruškova, portparol turističke agencije Invia, rekla je za Forbes da je Poljska popularna i zbog pristupačnosti.

Ove sezone, jednosedmični boravak u Poljskoj za jednu osobu u skromnoj izvedbi košta do 224 eura, putovanje srednje klase oko 341 eura, a luksuzan boravak 736 eura. Noćenje u hotelu ili apartmanu iznosi otprilike 35 do 40 eura.

Na pitanje zašto su odabrali Baltik umjesto Jadrana, Čehinja Zuzana kaže da je s prijateljicama tražila alternativu za Hrvatsku.

Zaintrigirale su ih pozitivne kritike prijatelja koji su već posjetili Poljsku, a htjele su istražiti kulturu i prirodu te zemlje. Vojtech, stanovnik Praga, ističe da često susreće Čehe koji su posjetili Poljsku i vratili se s pozitivnim iskustvima u pogledu razvoja infrastrukture i kvaliteta usluga, prenosi tportal.