Velika akvizicija: Međunarodni div preuzima kompaniju Dwelt

COMPANY

Velika međunarodna korporacija ASEE grupa saopštila je da preuzima većinski udio u IT kompaniji DWELT koja je, kako tvrde, vodeća regionalna softverska kompanija, specijalizovana za utility sektor.

Udruživanje ove dvije kompanije, kako ističu u objavi, prekretnica je u evoluciji pružanja usluga billing-a i usluga finansijskih tehnologija, kako u jugoistočnoj Evropi, tako i u regionu.

DWELT je kompanija koju je u Banjaluci osnovao Stefan Krneta. Prema podacima BiznisInfo.ba, DWELT je prošle godine imao prihode od oko 7,6 miliona KM, te neto dobit od oko 4,7 miliona KM.

O DWELT-u:

DWELT je najbrže rastuća kompanija u BiH koja razvija i unaprijeđuje svoj jedinstven tehnološki proizvod, softversku platformu za energetski sektor. Njihov proizvod, Platform X je fleksibilan i agilan operativni sistem za utility sektor, karakterisan modernom tehnologijom. Ova inovativna platforma pokreće digitalnu transformaciju cjelokupnog energetskog sektora, osnažujući organizacije da se kreću ka modernizaciji.

O ASEE grupi:

ASEE grupa je jedna od najvećih IT kompanija u sferi proizvodnje i implementacije vlastitih softverskih rješenja i usluga u regionu jugoistočne Evrope, Turske, Španije, Portugala, Andore, Kolumbije, Perua, Dominikanske Republike, Slovačke i Češke Republike.

Kompanija nudi IKT rješenja za različite industrijske vertikale uključujući finansijski sektor, sektor plaćanja, javnu upravu i telekomunikacije. Proizvode i usluge u okviru sektora plaćanja klijentima nude pod imenom Payten. Od oktobra 2009. godine, dionice Asseco South Eastern Europe su izlistane na Varšavskoj berzi. ASEE grupa zapošljava više od 3.800 ljudi u 23 zemlje.

ASEE je dio Asseco grupe, jedne od top 10 softverskih vendora u Europi, koji nude sveobuhvatna, vlastita IT rješenja za sve sektore privrede. Vlastita rješenja čine više od polovine ukupnih prihoda od prodaje Asseco grupe. Posluje u većini evropskih zemalja, Izraelu, SAD-u, Africi, Japanu i Kanadi. Kompanije Asseco grupe su izlistane na Varšavskoj berzi, TelAvivskoj berzi i američkim NASDAQ Global Markets.

Šta su kazali o akviziciji

Udruživanjem snaga, znanja, tehnologija, i nastavkom već započetih projekata, obje kompanije će efikasnije nastaviti sa konsolidovanjem proizvodnog portfolija za svoje kupce, ali i pozicionirati grupu kao lidera na regionalnom tržištu.

Akvizicijom, ASEE jača svoj portfolio u utility sektoru, telekomunikacijama kao i industrijama vezanim za billing. Ovaj potez u skladu je sa strategijom grupacije o širenju poslovanja i jasnim ciljem – svojim kupcima kontinuirano nuditi najnaprednije proizvode i usluge.

– Stefan i njegov tim dijele istu viziju o tome kako unaprijediti digitalnu transformaciju energetskog sektora u regionu. Njihovo odlično poznavanje najnovijih tehnoloških trendova i razumijevanje utility biznisa rezultiraće u kreiranju raznolikog i naprednog portfolija za billing, smart metering i usluge finansijskih tehnologija u grupi. Pod jednim okriljem, bićemo fokusirani na globalno širenje softverskih rješenja za utility sektor, šireći svoje usluge i klijentelu u različitim industrijama – rekao je Piotr Jeleński, ASEE CEO.

– Kao dio ASEE grupe, DWELT proizvodi dobijaju direktan pristup tržištu u 23 zemlje širom svijeta. Od inicijalne ideje, do ulaska u sastav jedne od najvećih softverskih firmi stigli smo za manje od 9 godina. Cilj nam je, da za narednih pet, zajedno sa našim partnerima, DWELT pozicioniramo kao globalno prepoznatu firmu za softver u utility oblasti – rekao je Stefan Krneta, osnivač i direktor kompanije DWELT.