Evropske berze: Oprez ulagača na početku nedjelje

  • In Berza
  • 12. December 2016.
  • 617 Views
Evropske berze: Oprez ulagača na početku nedjelje

Na evropskim berzama jutros se trgovalo oprezno, nakon što su prošle nedjelje cijene akcija snažno porasle, a tržišta podržava rast cijena nafte

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati gotovo nepromjenjen u odnosu na petak, nakon što je prošle nedjelje snažno skočio.

Londonski FTSE i pariski CAC indeks bili su oko 9,30 sati na dobitku oko 0,1 odsto, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,2 odsto.

U fokusu ulagača jutros je cijena nafte, koja je skočila više od 4 odsto, nakon što su u subotu u Beču članice OPEC-a i nečlanice tog kartela postigle dogovor o smanjenju proizvodnje.

Nakon što je OPEC prije 10-ak dana postigao dogovor o smanjenju proizvodnje za otprilike 1,2 miliona barela dnevno, u subotu je 11 zemalja velikih proizvođača nafte, uključujući Rusiju, postiglo dogovor o smanjenju proizvodnje za otprilike 558.000 barela na dan.

To je prvi dogovor OPEC-a i nečlanica tog kartela o zajedničkom smanjenju proizvodnje od 2001. godine, pa su jutros cijene nafte snažno porasle jer bi taj dogovor trebao smanjiti neravnotežu između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela, prema terminskim ugovorima za februar naredne godine, skočila 4,4 odsto, na 56,72 dolara, daleko najviših nivoa u godinu i po dana.

Na američkom je tržištu barel poskupio 4,8 odsto, na 53,98 dolara.

I dok je energetski sektor porastao, neki su drugi sektori pod pritiskom, nakon snažnog rasta prošle nedjelje.

Na većini azijskih berzi cijene su akcija jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oslabio oko 0,5 odsto, što je najviše posljedica pada indeksa u Šangaju i Hong Kongu za više od 1,5 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros porastao 0,8 odsto, na 19.155 bodova, novu najviši nivo u godinu dana.

Preporučujemo vam i sljedeće: