Evropske berze: FTSE indeks dostigao novi rekordni nivo

Na evropskim berzama cijene akcija danas su porasle, najviše u automobilskom sektoru, pri čemu je londonski FTSE dostigao novi rekordni nivo.

Londonski Ftse indeks oko podneva bio je na dobitku 0,3 odsto, na 7.314 bodova, što je njegova istorijski najviši nivo. Od početka nedjelje u plusu 1,5 odsto te je na putu dobitaka šestu nedjelju zaredom.

Panevropski STOXX 600 indeks bio je u plusu 0,5 odsto, frankfurtski DAX za 0,43 odsto, na 11.570 bodova, a pariski CAC za 0,54 odsto, na 4.890 bodova.

Akcije evropskih proizvođača vozila u prosjeku su ojačale 1,8 odsto, poduprte skokom cijene akcije Fiat Chryslera za 5 odsto, nakon jučerašnjeg pada za 16 odsto. Takav pad cijene te akcije uzrokovale su optužbe američke agencije za zaštitu okoline (EPA) da je italijanski prizvođač vozila skrivao podatke o prevelikoj emisiji štetnih gasova kod dizel vozila.

Međutim, čelnik kompanije Sergio Marchionne izjavio je za italijansku La Repubblicu da te optužbe EPA-e neće imati uticaja na ciljane poslovne rezulate Fiata, pa se cijena akcija Fiat Chryslera djelimično oporavila.

I evropski bankarski sektor nalazi se među dobitnicima, jer invesittiori očekuju ohrabrujuće poslovne rezulte velikih američkih finansijskih institucija.

Najveći gubitnik bila je akcija francuske medijske kompanije Technicolors, s padom cijene za 18 odsto po objavi upozorenja o dobiti.