Wall Street: Ulagači na oprezu uoči sezone kvartalnih rezultata

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija blago pale jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava tromjesečnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,32 odsto, na 19.891 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 odsto, na 2.270 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 odsto, na 5.547 bodova.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su akcija juče pale, a najviše u finansijskom sektoru. To je posljedica opreza ulagača uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija i banaka, koja će pokazati kakva je situacija u korporativnoj Americi.

U anketi Rojtersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju porasle za 5,8 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što bi bio najveći rast zarada u posljednje tri godine.

Među dobitnicima se juče našao farmaceutski sektor, s blagim rastom od 0,1 odsto. Dan prije taj je sektor pao 1 odsto, nakon što je novoizabrani predsjednik Donald Trump prozvao američku farmaceutsku industriju jer u SAD-u prodaje lijekove proizvedene u inostranstvu i pritom ostaje nekažnjena zbog naplaćivanja visokih cijena.

Od 8. novembra, kada je Tramp pobijedio u trci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je 6,4 odsto, jer je Tramp najavio smanjenje poreza, povećanje fiskalne potrošnje i ulaganja u infrastrukturu, te labavljenje regulacija u pojedinim sektorima. To bi trebalo podstaći rast američke ekonomije, ali Tramp još nije objavio detalje svojih planova, pa su ulagači oprezni dok se čeka Trampova inauguracija 20. januara.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,03 odsto, na rekordnih 7.292 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,07 odsto, na 11.521 bod, a pariski CAC 0,51 odsto, na 4.863 boda.