10 najvećih državnih bankrota

Mnoge države su tokom svoje istorije morale objaviti stečaj. Postoje mnogi razlozi za to, kao i posljedice koje su uslijedile

1918. Sovjetski Savez
Rusija je nakon Oktobarske revolucije objavila stečaj. Razlog za to je što je nova vlada pod Lenjinom odbijala platiti dugove koje su joj ostavili ruski carevi, a koji su nakon revolucije, živjeli u inostranstvu. Stečajem Rusije prvenstveno su bili pogođeni vjerovnici u Francuskoj. Rusija će ove dugove vratiti tek tokom 90-ih godina 20. stoljeća, nakon sloma sovjetskog režima.

1923. Njemačka
Tokom 1923. godine Nijemci su u kupovinu namirnica sa sobom morali nositi čitave korpe pune novca. Bilo je potrebno 200 milijardi maraka za jedan kilogram hljeba. Ovakav pad vrijednosti novca bio je jedan od najekstremnijih neke industrijske nacije. Iz sata u sat vrijednost je opadala. Ova hiperinflacija bila je posljedica Prvog svjetskog rata i ekstremnog zaduženja. Ovo iskustvo i šok uticaće i na kasnije generacije Nijemaca.

1933. Newfoundland
Newfoundland je jedan od malobrojnih primjera koji pokazuju da stečaj neke države ujedno može značiti i njen kraj. Današnja kanadska provincija Newfoundland nekada je bila samostalna država, koja se nalazila u sklopu Britanskog kraljevstva. Nakon bankrota 1933. godine ova zemlja je izgubila svoju nezavisnost i od tada se nalazi u sklopu Kanade.

1945. Njemačka
Nakon Drugog svjetskog rata Njemačka je u potpunosti bankrotirala. Tri godine nakon rata, vrijednost valute je nastavila opadati budući da industrija kao i zemljoradnja nisu uopšte poslovale. Istovremeno je u opticaju bilo sve više novca. Privredni uspon počinje 1948. godine reformom valute i uvođenjem tri zone u zemlji – ruske, američke i britanske.

1971. SAD
U SAD-u se tokom 70-ih godina dogodio “Nixonov šok“. Tadašnji predsjednik države Richard Nixon preko noći je odustao od tzv. “zlatnog standarda“, odnosno, donio je odluku da dolar više ne mora imati polog u zlatu. Tim postupkom on je zapravo proglasio stečaj svoje zemlje.

1998. Rusija
Uslijed pada cijene nafte 1998. godine pala je i vrijednost ruske rublje. Kada je u pitanju privreda, Rusiji nije išlo baš sjajno još od raspada Sovjetskog Saveza. Rusija se istovremeno sve više zaduživala – sveukupno njen dug je iznosio 140 milijardi dolara. To je bilo previše i Rusija više nije bila u stanju otplaćivati svoje dugove i objavila je stečaj. Ova kriza rublje je bila peti po redu stečaj ove najveće zemlje na svijetu.

2002. Argentina
U Argentini je 2002. godine kolabirao finansijski sistem nakon što je država postala platežno nesposobna. Posljedica svega bili su: generalni štrajkovi, sukobi s policijom, pljačke supermarketa te provale u banke. Najveći dio svojih ušteđevina tada je izgubio prvenstveno srednji sloj društva.

2008. Island
Tokom finansijske krize vlada Islanda je pokušala spasiti zemlju time što su banke prešle u ruke države. Međutim, ovaj korak je učinjen prekasno. Island više nije mogao otplaćivati svoje dugove i de facto odlazi pod stečaj. No, službeno gledano, ova zemlja ipak nije bankrotirala između ostalog i zato što joj je pomoć pružio Međunarodni monetarni fond.

2010. Grčka
Dužnička kriza u Grčkoj godinama je bila na stalnom dnevnom redu u EU-u. Uvijek i iznova ova zemlja je tek u posljednji trenutak, nakon niza noćnih sjednica u Briselu, mogla izbjeći stečaj. Međutim, kriza u Grčkoj, ipak, mnoge je duboko pogodila; gotovo svaki četvrti stanovnik je nezaposlen, u grupi mladih, mlađih od 25. godine starosti – čak svaki drugi.

2012. Belize
Belize su 23 miliona dolara, ipak, odvela u bankrot. Ova mala država u srednjoj Americi ima prevelike devizne dugove, više nije u stanju SAD-u isplatiti kamate – i prijavljuje stečaj.