Koje firme najviše uplaćuju PDV-a u budžet u BiH

Ekonomija

U posljednjih pet godina u Bosni i Hercegovini pet istih preduzeća uplaćuje najveće iznose po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) na godišnjem nivou, pa samim tim i najviše pune državni budžet.

Na toj listi ima najviše kompanija koje vrše uslužne djelatnosti, dok su malobrojnije one iz realnog sektora, posebno iz prerađivačke industrije.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, gdje nisu uzete u obzir uplate po akciznim obavezama, poreski krediti ili povrati PDV-a, u svih prethodnih pet godina, računajući i prvih deset mjeseci ove godine, apsolutni lider po uplatama PDV-a bila je „Optima grupa“ Banjaluka, u čijem sastavu posluju Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i lanac benzinskih pumpi „Nestro petrol“.

Na drugom mjestu se najviše zadržala kompanija „BH Telecom“ Sarajevo, koja je na tom mjestu bila četiri puta u posljednjih pet godina. Od ostalih kompanija iz top pet po uplatama PDV-a to su „Telekom Srpske“ Banjaluka, Fabrika duhana Sarajevo, te „Elektroprivreda BiH“ Sarajevo.

U prvih deset mjeseci ove godine, najviše uplata za PDV imala je „Optima grupa“ Banjaluka, dok se na drugom mjestu našla kompanija „BH Telecom“ Sarajevo, a iza nje „Elektroprivreda BiH“. Na četvrtom mjestu ove godine nalazi se Fabrika duhana Sarajevo, dok je na petoj poziciji „Telekom Srpske“.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT, rekao je da bi bilo mnogo bolje da je u tih top pet najvećih kompanija po uplati PDV-a više firmi iz realnog sektora, pogotovo iz prerađivačke industrije.

„Od ovih pet koje su na prvom mjestu, imamo samo ‘Optima grupu’, svi ostali vrše usluge. Doduše, ‘Elektroprivreda BiH’ se može na neki način svrstati u taj neki industrijski sektor, ali radi se o kompaniji koja ima prirodni monopol“, rekao je Grabovac i dodao da bi ipak bilo bolje da na vrhu ove liste imamo više privatnih kompanija, pogotovo iz realnog sektora.

Prihodi od indirektnih poreza za deset mjeseci ove godine iznosili 5,459 milijardi maraka i veći su za 180 miliona KM, ili 3,41 odsto, u odnosu na isti period prošle godine kada su iznosili 5,279 milijardi maraka, saopšteno je iz UIO BiH. Prema njihovim riječima, samo u oktobru ove godine prikupljeno je 595 miliona KM indirektnih poreza, što je za 33 miliona KM više u odnosu na oktobar 2015. godine.