Džek Ma najbogatiji Kinez

Džek Ma najbogatiji Kinez

Vlasnik kineske online trgovine Alibaba, Džek Ma, zauzeo je prvo mjesto na listi najbogatijih Kineza, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 270 milijardi kineskih juana (39 milijardi dolara)

Kineska istraživačka agencija Hurun, sa sjedištem u Šangaju, objavila je listu najbogatijih Kineza, na kojoj vlasnik Alibabe zauzima prvo mjesto.

Prošlogodišnji najbogatiji Kinez na listi bio je Ksu Điajin, osnivač i vlasnik kompanije za prodaju nekretnina Guangdžou Evergrande sa 36 milijardi dolara, na ovogodišnjoj listi je zauzeo drugo mjesto.

Na trećoj poziciji našao se Ma Huateng, poznatiji kao Poni Ma, vlasnik IT kompanije Wechat Tencent, a njegovo bogatstvo iznosi 35 milijardi dolara.

Na ovogodišnjoj listi od 10 najbogatijih Kineza našlo se 11 osoba, s obzirom na to da su dvije osobe imale jednako bogatstvo. Imovina ovih 11 osoba procjenjuje se na 255 milijardi dolara.

Na listi najbogatijih u Kini 28,7 odsto su žene, a titulu najbogatije žene u ovoj zemlji zadržala je Jang Huijan, koja ima kontrolni udio u najvećoj kineskoj građevinskoj kompaniji Kantri Garden Holdings, a njeno bogatstvo iznosi 22 milijarde dolara.

Preporučujemo vam i sljedeće: