Azijska tržišta: Indeksi blizu najvišeg nivoa u devet mjeseci

Berza

Azijska su tržišta dobitnički ušla u novu sedmicu zaslugom američkog optimizma oko mogućeg trgovinskog dogovora s Kinom.

MSCI Asia Pacific Index porastao je 0,6 posto, na najviši nivo od kraja jula prošle godine. Kineski bluechip indeks CSI300 predvodio je rast skokom od 2,2 posto. Optimizma je bilo i drugdje pa je Hang Seng skočio 1,2 posto dok je Kosipi podignut 1,2 posto. Nikkei 225 ojačao je 1,4 posto, na najviši nivo u četiri mjeseca.

Ovakav se rasplet može pripisati izjavama američkog ministra finansija Stevena Mnuchina koji je izjavio kako su SAD i Kina blizu završnog kruga trgovinskih pregovora. Reuters je objavio kako su američki pregovarači smekšali zahtjeve prema kojima bi Kina trebala ukinuti industrijske subvencije kao uslov za trgovinske pregovore. Ti su zahtjevi, naime, naišli na snažan kineski otpor.

Na valutnim tržištima, dolar je oslabio 0,1 posto prema korpi valuta jer je popustila potražnja za valutama koje predstavljaju sigurno utočište za investitore. Dolar je srezan na najniži nivo u tri sedmice, na 96,745.