Oštra reakcija svjetskih tržišta na eskalaciju trgovinskog rata

Berza

Azijske berze, uzdrmane eskalacijom trgovinskog rata između SAD-a i Kine, jutros su oštro pale, odražavajući strah investitora od mogućeg ozbiljnog globalnog ekonomskog usporavanja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, oko 7:30 sati jutros bio je na gubitku 2 odsto. I ostali ključni indeksi sili su u ′debelom′ minusu – japanski Nikkei za 2,4 odsto, hongkonški HSI za gotovo 3 odsto, šangajski indeks za 1,17 odsto, australijski 1,6, a južnokorejski 1,5 odsto.

Rasprodaja dionica na azijskim berzama odražava zabrinutost investitora da će podizanja carina u SAD-u i Kini uticati na ozbiljno globalno ekonomsko usporavanje.

U minusu su jutros ponovno i američki indeksi, pri čemu Dow za gotovo 200 bodova, najavljujući još jedan dan oštrih gubitaka na Vol Stritu, nakon što je u petak Dow potonuo za više od 600 bodova.

“Prisutan je neugodan osjećaj da ti vrlo krhki pregovori (sa Kinom) ostaju bez kontrole. Eskalacija sukoba sugeriše da će se nastaviti pritisak na globalnu trgovinu, industrijsku proizvodnju i investicije, bez naznaka rješenja”, pišu analitičari ANZ-a.

Kina je, naime, u petak najavila da će u znak odmazde na ranije najavljene dodatne američke carine na svoj izvoz u SAD, uvesti carine na američku robu vrijednu 75 milijardi dolara, prvi put i na sirovu naftu. Peking će od početka septembra odnosno sredine decembra uvesti carine u rasponu od pet do 10 odsto na 5078 proizvoda iz SAD-a, uključujući soju, sirovu naftu i male avione.

Odmazda je to Pekinga na poteze Trampa koji je ranije uveo visoke carine na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijardi dolara i najavio dva nova kruga carina na dodatnih 300 milijardi dolara kineskog uvoza, početkom septembra i sredinom decembra, uključujući mobilne telefone, laptopove, odjeću i igračke.

Na valutnim tržištima kurs dolara se blago oporavio u odnosu na petak. Tako da je dolarov indeks, koji mjeri kretanje američke valute prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao sa u petak zabilježenih 97,62 na 97,67 bodova.

Spot cijena unce zlata porasla je 0,9 odsto, na 1.539 dolara, što je njen najviši nivo od 2013.

Naftna tržišta, pak, pala su zbog straha od trgovinskog rata, u suprotnom smeru. Cijena barela na američkom tržištu spustila se 79 centi, na 53,38 dolara, a u Londonu za 68 centi, na 58,66 dolara.