Goal 50 lista: Ronaldo je najbolji igrač svijeta

Napadač Real Madrida i portugalske reprezentacije Kristijano Ronaldo zaokružio je sjajnu 2016. godinu nagradom za najboljeg fudbalera svijeta u godišnjem izboru koji provodi „Goal.com“

Ronaldo je, nakon 12 mjeseci, iza sebe ostavio Barseloninog napadača Luisa Suareza i Atletikovog Antoana Grizmana.

Prošlogodišnji pobjednik Goal 50 izbora Lionel Mesi pao je na četvrto mjesto, što je prvi put u osmogodišnjoj istoriji ovog izbora da nije među prvom trojicom. Goal 50 listu sastavilo je više od 500 novinara sa „Goal.com“ iz cijelog svijeta.

Stručnjaci ovog portala su sagledali detaljno igrače u svim segmentima, ocijenivši ih prema kvalitetu, konstantnosti, izdanjima u velikim utakmicama, dosadašnjim karijerama, ali i uspjesima njihovih klubova i reprezentacija.

Ronaldo je ove godine osvojio Ligu šampiona i Evropsko prvenstvo, sezonu 2015/16. završio je s 51 golom u svim takmičenjima

Ronaldo je ove godine osvojio Ligu šampiona i Evropsko prvenstvo, sezonu 2015/16. završio je s 51 golom u svim takmičenjima, dok je u Francuskoj postao jedini igrač u istoriji koji je zabijao na četiri Eura. Izjednačio je i rekord po broju golova u istoriji EP-a, iako je u finalu rano izašao zbog povrede.

– I kod ove nagrade, kao i do sada, ništa se ne može postići bez ambicije, truda i tima, kolega koji vas podržavaju iz dana u dan. To je najvažnije – rekao je Ronaldo primajući nagradu.

Barselona je osvojila dvostruku krunu, ali Lionela Mesija je nadmašio Luis Suarez, najboljom sezonom karijere. Ispred Mesija je i Antoan Grizman koji, iako je dao manje golova nego Mesi, igra ključnu ulogu u pohodu Atletika na finale Lige prvaka sa sedam golova, dok je na Euru zabio šest i imao dvije asistencije, zbog čega je bio i najbolji igrač i najbolji strijelac turnira.

Većina igrača na Goal 50 listi igra u ligama petice: 19 u La Ligi, 14 u Premier ligi, devetorica u Bundesligi, šestorica u Seriji A i jedan u Ligi 1. Ekipe s najviše igrača su Real Madrid i Bajern (8), Barselona (6), Atletiko Madrid i Juventus (5) i Mančester Junajted (4).