Počinju Božićni sajmovi u Beču

Sajam

Od tradicionalnih božićnih sajmova u srednjoj Evropi najpoznatiji su oni u Beču. Riječ je o pravoj maloj zemlji čuda, koja svake godine privuče više od tri miliona posjetilaca, od čega je oko pola miliona iz inostranstva

Ove godine centralni bečki adventski sajama održava se 31. put u ovakvom obliku, s tim da se očekuje nekoliko promjena. Od naziva, ranija ‘Adventska čarolija u Beču’ sad je nazvana ‘Bečki božićni san’. Taj je naziv vrlo sličan ‘Bečkom ledenom snu’, što je ime klizališta koje se inače postavljalo na istoj lokaciji u januaru. Ovaj put klizanje kreće već u novembru i biće integrisano u božićni sajam, što cijelom prostoru daje posebnu draž, a pripremljena je i raskošnija rasvjeta.

U Beču će biti otvoreno 19 sajmova sa ukupno 937 prodajnih mjesta, a 160 od njih nudiće ugostiteljske usluge; prema novom propisu Božićni sajam može imati samo trećinu mjesta za ugostiteljstvo.

Najveći ovogodišnji adventski market je tradicionalni Christkindl markt ispred Vijećnice (151 prodajno mjesto) koji će biti otvoren sve do 26. decembra. Takođe, otvoreni su i Božićni sajmovi na trgu Am Hof sa 76 prodajnih mjesta, na Stephansplatzu sa 41 prodajnim mjestom i nešto manji K.u.K (18) na Michaeler placu; 24 prodajna mjesta naći će se i na adventnim marketima u pješačkoj zoni Landstraße/Hauptstraße i ispred crkve Maria Hilf.

Od većih predstojećih otvaranja je „Božićno selo“ na Maria-Theresien placu sa 72 prodajna mjesta koje se danas otvara. Starobečki božićni sajam “Altwiener Christkindl markt” na trgu Freyung sa svojih 60 prodajnih mjesta, kao i “Božićno selo” kod dvorca Belvedere sa 41 prodajnim mjestom biće otvoreni 18. novembra.

Radno vrijeme i korisne informacije

Wien, Christkindlmarkt, Rathausplatz, Copyright www.peterrigaud.com

Božićni sajam na Rathausplatzu otvoren je od 11. novembra do 26. decembra a radno vrijeme je od 10 do 21:30 (petkom i subotom do 22 h). Blagoslov adventskog vijenca na rasporedu je 26. novembra 2016. u 14:30. Međunarodna adventska muzika moći će se poslušati u prostorijama Gradske vijećnice od 25. novembra do 24. decembra 2016. svakoga petka, subote i nedjelje od 15:30 do 19:00 sati. Ulaz je besplatan.

OSTALI SAJMOVI

Božićni i novogodišnji sajam kod dvorca Schönbrunn. U čarobnom okružju schönbrunnskog kompleksa, održava se još jedan božićni sajam, na koji se odmah nastavlja i novogodišnji. Izlagači nude tradicionalne proizvode, kao i austrijske kulinarske specijalitete. Ako želite osjetiti ugođaj carskog Beča u božićno vrijeme, ovaj sajam svakako je vrijedan preporuke. Radno vrijeme: svakodnevno od 10 do 21 sat u razdoblju od 19. novembra do 26. decembra a novogodišnji dio od Božića do 1. januara 2017. od 10 do 18 sati. Prevoz: podzemnom linijom U4 do stanice Schönbrunn ili Hietzing (nekoliko minuta hoda); tramvajskim linijama 10 ili 58 (do ispred dvorca); autobuskom linijom 10A (do ispred dvorca).

Božićni sajam u Spittelbergu. Jedan od najljepših dijelova Beča je Spittelberg, ‘selo unutar grada’. Osim što možete uživati u zaista prigradskoj atmosferi i brojnim restoranima, možete posjetiti i jedan od gradskih adventskih sajmova. Ako nemate vremena, izdvojite 20-ak minuta i kratko navratite tokom odmora od šopinga, s obzirom da se Spittelberg nalazi tek nekoliko minuta hoda od šopingoholičarima omiljene Mariahilferstraße, u uličicama iza Museumsquartiera. Radno vrijeme: pon-čet od 15 do 21, petkom od 15 do 21:30, subotom od 12 do 21:30, nedjeljom i praznicima od 12 do 21 sat. Vrijeme održavanja: od 12. novembra do 23. decembra.

bozicni-market-bec1

BOŽIĆNA SELA

Božićno selo kod dvorca Belvedere. U samom gradu postoje tri ‘božićna sela’ (Weihnachtsdorf), a sva se nalaze na prestižnim lokacijama – kod dvorca Belvedere, na Trgu Marije Terezije i na prostoru nekadašnje opšte bolnice (Altes AKH), što je danas područje univerzitetskog kampusa. Dvorac Belvedere jedna je od najimpresivnijih gradskih atrakcija, posebno poznata po vrtovima i fontanama. Uz za ovakve sajmove standardnu ponudu, za mališane je pripremljen poseban vozić. Posjetu sajmu možete kombinovati i sa posjetom izložbi unutar Dvorca. Radno vrijeme: svakodnevno od 10 do 21 sat. Vrijeme održavanja: od 18. novembra do 23. decembra.

Božićno selo Altes AKH. Na prostoru nekadašnje Opšte bolnice (Altes AKH) danas se nalazi univerzitetski kampus pa je ovo božićno selo posebno omiljeno među studentima. Nalazi se desetak minuta hoda od Christkindlmarkta (kod Gradske vijećnice) u smjeru sjeverozapada, što ovaj sajam čini odličnim izborom za one koji žele ugodnu božićnu atmosferu s manje turista i prateće gužve. I ove godine tu je klizalište. Radno vrijeme: pon-sub od 14 do 22, nedjeljom i praznicima od 11 do 22 sata. Vrijeme održavanja: od 16. novembra do 26. decembra (božićni dio) i od 27. do 31. decembra 2016. (novogodišnji dio)

Božićno selo na Trgu Marije Terezije. Trg Marije Terezije jedan je od najljepših u Beču, a vjerovatno ćete ga se najbolje sjećati kao mjesta koje razdvaja ‘muzeje-blizance’ – Kunsthistorisches Museum i Naturhistorisches Museum. Posebnost ovog sajma su edukativna predavanja i razgledanja za djecu, upravo u dva spomenuta muzeja. Inače, kako se sajam održava uz Ring kao i glavni sajam (Adventska čarolija), može se kombinovati posjeta Adventskoj čaroliji, Božićnom selu na Trgu Marije Terezije (udaljenom stotinjak metara) i sajmu na Spittelbergu (stotinjak metara od Trga Marije Terezije). Radno vrijeme: ned-čet od 11 do 21, petkom i subotom od 11 do 22 sata, a od 27. do 30. decembra od 11 do 19:30 i 31. decembra od 11 do 18 sati. Vrijeme održavanja: od 16. novembra do 26. decembra 2016. (božićni dio) i od 27. do 31. decembra novogodišnji dio.

Altwiener Christkindlmarkt na trgu Freyung. U samom centru grada, na trgu Freyung, smjestio se nešto mirniji božićni sajam. Na istome mjestu prvi put se održao još 1772. a tradicija je oživljena 1989. godine. Akcenat je na predstavljanju tradicionalnih zanatskih proizvoda i domaće hrane. Radno vrijeme: svakodnevno od 10 do 19:30 sati. Vrijeme održavanja: od 18. novembra do 23. decembra 2016.

Božićni sajam na trgu Am Hof. Još jedan od intimnijih sajmova s manje gužve je sajam na trgu Am Hof u samom centru grada, kojim dominira prekrasna istoimena crkva bogate istorije u kojoj s služe mise i na hrvatskom jeziku. Adventski sajam na Am Hofu počeo je još u prvoj polovini 19. vijeka a klasični sajmovi još od davnog 13. vijeka! Danas se ponuda velikim dijelom temelji na rukotvorinama austrijskih umjetnika, slično kao što je slučaj sa sajmom kod Karlskirche. Radno vrijeme: pon-čet od 11 do 21, pet-ned od 10 do 21 sat. Vrijeme održavanja: od 11. novembra do 23. decembra 2016.