Otvoren 20. Međunarodni sajam privrede u Mostaru

Dvadeseti Međunarodni sajam privrede – Mostar 2017. danas je otvorio svoja vrata, a ove godine okuplja 800 izlagača iz 30 zemalja

Ovogodišnja zemlja partner je Republika Hrvatska, čiji je premijer Andrej Plenković otvorio petodnevnu privrednu manifestaciju. U prigodnom govoru istakao je kako evropski put garantuje prosperitetnu BiH te da će se on za taj put zalagati.

Prisutnima na otvaranju obratili su se direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je rekao da, iako su sajamske aktivnosti u regiji u krizi, Mostarski sajam iz godine u godinu napreduje.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su i drugi brojni državnici iz regije i svijeta, među ostalima, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu. Oni su, nakon otvorenja, zajedno najvišim državnim bh. zvaničnicima, obišli sajamski izložbeni prostor.

Mostarski sajam je sajam opšteg tipa i na njemu se tradicionalno predstavljaju privredni subjekti iz gotovo svih grana privrede.