Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u oktobru porasle za 0,8 posto

Cijene proizvoda i usluga u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, veće su u oktobru za 0,8 odsto u odnosu na septembar

Alkoholna pića i duvan u prosjeku su skuplji za 0,2 odsto, odjeća i obuća za dva odsto, stanovanje i režijski troškovi za 6,3 odsto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,1 odsto, za koliko su skuplji zdravstvo i obrazovanje, te prevoz za 0,5 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića, te rekreacija i kultura, u prosjeku su jeftiniji za po 0,1 odsto, te ostala dobra i usluge za 0,4 odsto, dok u ostalim odjeljcima, prema namjeni potrošnje, nisu zabilježene prosječne mjesečne promjene nivoa cijena.

Nivo cijena u oktobru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, niži je za 0,7 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića jeftiniji su za 0,9 odsto, odjeća i obuća za 8,5 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 1,2 odsto, prevoz za 2,7 odsto, komunikacije za 1,1 odsto, te ostala dobra i usluge za 1,2 odsto.

Prosječni rast cijena zabilježili su alkoholna pića i duvan za 6,6 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 1,2 odsto, zdravstvo za 0,2 odsto, te obrazovanje i restorani i hoteli za po 0,6 odsto.