Volkswagen se uključuje u trku na tržištu nove generacije automobila

Vokswagen je najavio da će pokrenuti kompaniju koja će biti fokusirana na “nove načine mobilnosti” kao što su ride hailing, vožnja na poziv  i proizvodnju autonomnih vozila po narudžbi

Njemački gigant se nada da će značajan udio u prihodima ostvariti od prodaje novih usluga do 2025. godine.

Samostalna kompanija zvaće se Moia, sa sjedištem u Berlinu, gdje će testirati mnoge od ovih usluga prije nego što ih ponudi i u ostalim gradovima. Ovo je posljednji potez velikog proizvođača automobila da prihvati i uključi se u tzv. ”nove solucije mobilnosti.”

Kompanije kao što su Ford i General Motors već su predstavile “car-sharing” usluge ili su u partnerstvu sa startapima kao što su Uber i Lyft što je način da približe svoj posao urbanim konzumentima jer su klasično vlasništvo i kupovina automobila sve manje u trendu.

Odluka Volkswagena nije iznenađujuća jer nastavlja borbu sa padom uzrokovanim problemima sa prikazivanjem emisije dizel gasova iz motora.

Među prvi projektima Moia-e biće električni putnički šatl koji može biti naručen tj. pozvan preko smartphone aplikacije (ride-hailing) – kombinovan sa nuđenje usluge javnog autobusa sa nekim karakteristikama Uber Poola.  VW navodi i da će investirati 300 miliona dolara u svoj Gett servis baziran u Londonu.

Kao dio svoje posvećenosti mobilnosti, VW kaže da će istraživati i selfdriving tehnologiju, mada više detalja nije otkriveno.