Koliko biste platili za kafu od ptičjeg izmeta?

Lux

 

Tokom proteklih nekoliko godina, ljubitelji kulinarstva, ali i svijeta ljepote, bili su svjedoci zaista bizarnih trendova…

Sjećate li se priče o Viktoriji Bekam koja koristi golublji izmet za tretmane lica? Ako ste mislili da je to čudno, vjerujemo da će vas sledeća priča, o Jacu ptici čiji izmet mnogo košta, zaista zaprepastiti.

Brazilska ptica Jacu kategorizovana je kao jako ugrožena vrsta, a njen izmet se koristi za obradu gurmanske kafe, koja se prodaje širom svijeta za nevjerovatne sume novca.

Zašto je toliko skupocjena?

Pa, izmet se mora ručno skupljati i prati, kako bi se uklonila njegova zaštitna membrana. Naravno, to zahtijeva više sati rada, a kako je ptica sama po sebi ugrožena, njeno pronalaženje je vrijedno nagrade. Ono što je posebno zanimljivo, jeste faktor koji određuje finese ovako proizvedene kafe, a koji se svodi na vegetarijansku ishranu ptice, koja se sastoji od najfinijih zrelih bobica.

Bez sumnje, prva razlika koju ćete primijetiti između Jacu kafe i prosječne kafe iz supermarket jeste cijena, pošto se u luksuznoj britanskoj robnoj kući Harrods 125 grama Jacu kafe prodaje za sumu od 190 dolara.