ATP uvodi novo pravilo: Muški tenis više neće biti isti

ATP uvodi u muški tenis uvodi novo pravilo – trenerima će biti dopušteno da razgovaraju sa igračima tokom meča

„Coaching“ je dosad bio dopušten samo u ženskom tenisu, ali sada je i ATP odlučio dopustiti treneru da jednom tokom seta siđe na teren i savjetima pomogne svom igraču.

Od 2018. godine to će biti dopušteno u muškom tenisu, ali postoji mogućnost i da trenere na klupama sa igračima vidimo već i sljedeće sezone.

Ovo pravilo se neće koristiti na najvećim turnirima jer Grand Slamove organizuje ITF, a ne ATP i WTA kao ostale turnire.

Roger Federer, osvajač 17 Grand Slamova još prije dvije godine je izjavio da se nada ako se ikad uvede ovo pravilo da će se to dogoditi nakon što on završi karijeru.

– Mislim da to nije potrebno i nije pravedno. Pa nemaju svi novca za trenera, zar ne? Tenis bi trebao biti sport bez „coachinga“. To mi je amaterski potez i nadam se da će od te ideje odustati – rekao je.

Novaka Đokovića, koji je posljednjih godina bio najbolji svjetski teniser, često su optuživali da je dobijao savjete trenera s tribine. Čak je i njegov bivši trener Boris Beker je priznao kako je pronalazio načine da komunicira s njim.

Rafael Nadal je nekoliko puta kažnjen jer je od svog trenera Tonija Nadala dobijao savjete tokom mečeva pa će i njega promjena ovog pravila obradovati.