Acer napušta najveće tržište smartfona na svijetu

Iako veći dio smartfon proizvođača širi svoj uticaj na tržištu Indije, pojedine značajne kompanije kao što je Acer najavljuju povlačenje

Tajvanska kompanija stavlja svoj sektor proizvodnje pametnih telefona na čekanje kako bi se fokusirala na rastući udio u proizvodnji laptopa i drugih uređaja u Indiji. Odluka o napuštanju proizvodnje smartfona za Indiju dolazi u vrijeme kada to tržište postaje najveće i najkompetitivnije na svijetu.

Acer je u Indiju ušao 1999. godine, a prije šest godina počeo je prodavati svoje pametne telefone. Prije godinu dana Acer je povećao agresivnost u Indiji zbog sve većeg ulaska kineskih proizvođača, ali čini se da pritisak tajvanske firme nije bio dovoljno jak.

Harish Kohli, direktor Acera u Indiji, rekao je da su danas pametni telefoni postali uređaji koji zavise od svoje pristupačnosti, a ne od iskustva koje nudi potrošaču. Kada se nalazite u takvom okruženju morate donijeti odluku da li ćete praviti kvalitetne uređaje ili ćete se prepustiti kopiranju drugih kako bi došli do određene cijene.

Na odluku Acera uticala je i odluka indijske vlade da šansu da manjim domaćim kompanijama.