Toranj za usisavanje smoga uspješno čisti vazduh u Pekingu

HiTech

Toranj za pročišćavanje vazduha kojeg je holandski studio Roosegaarde postavio u Pekingu, gradu u kojem je stopa aeropolucije  vrlo visoka, pokazao se kao efikasan u svojoj namjeni

Kinesko Ministarstvo zaštite okoliša objavilo je da je vazduh oko tornja čišći za 55 odsto nego ranije i da je toranj usisao milijarde PM2.5 čestica iz zagađenog vazduha. Studio Roosegaarde javlja da je toranj tokom 40 dana pročistio 30 miliona kubnih metara vazduha, a lokalci su ga prozvali “hramom čistog vazduha”.

Od smoga koji je toranj zarobio biće napravljen nakit, baš kao što je bio slučaj sa prvim tornjem ovakvog tipa u Roterdamu prošle godine.

Daan Roosegaarde, vlasnik studija, odlučio je potražiti rješenje za onečišćenja vazduha u Kini nakon putovanja u Peking prije tri godine, kada je primijetio kako djeca moraju ostati u zatvorenom jer je kvalitet vazduha jako loš.

Prema informacijama iz studija Roosegaarde, više od 80 posto ljudi koji žive u urbanim sredinama izloženo je nivoima kvaliteta vazduha koje prelaze granice Svjetske zdravstvene organizacije. Ovaj toranj će nastaviti svoju turneju Kinom, a studio Roosegaarde uskoro će objaviti u kojem će gradu biti postavljen.