Norveška: Zarada od prodaje lososa porasla za trećinu

Norveška je ostvarila rekordnu zaradu od prodaje lososa u prošloj godini, čime je djelimično neutralisala smanjenje prihoda od prodaje nafte

Usljed manjeg izlova, problema sa morskim parazitima i snažne tražnje, naročito iz Kine, cijena lososa je porasla za 40 odsto u 2016. godini.

Zahvaljujući tome, Norveška je od prodaje lososa i pastrmki uzgojenih u ribnjacima prošle godine zaradila 65,3 milijarde kruna odnosno oko 7,5 milijardi eura, što je za 31 odsto više nego 2015. godine, saopštio je norveški Savjet za morske proizvode.

Izvoz norveških morskih plodova je skočio za 23 odsto, na rekordnih 91,6 milijardi kruna. Losos čini dvije trećine ukupnog izvoza norveških morskih proizvoda širom svijeta, koje najviše kupuje Francuska.

Analitičari očekuju da će cijene ove godine nastaviti da rastu zbog snažne tražnje i otvaranja kineskog tržišta, koje je ponovo postalo dostupno nakon normalizacije diplomatskih i političkih odnosa Kine i Norveške, koji su bili zamrznuti od 2010. godine kada je Nobelova nagrada za mir uručena kineskom disidentu Lijuu Sjaobou.