Cijena zlata na najvišem nivou od kraja novembra

Tržište

Cijena zlata u četvrtak je porasla na najviši nivo u pet nedjelja podstaknuta mnogim neizvjesnostima koja su nagoviještena u zapisniku američke centralne banke.

Spot cijena unce zlata iznosi 1.182,68 dolara, što predstavlja rast od 1,64 odsto u odnosu na prethodno trgovanje i najviši nivo od 29. novembra.

Od početka nove godine vrijednost zlata je porasla skoro tri odsto.

Okidač za snažan rast cijene zlata bio je zapisnik sa sastanka Fed-a održanog 13. i 14. decembra prošle godine, u kojem je naglašena neizvjesnost oko uticaja Trampove administracije na tempo povećanja kamatnih stopa.

Zvaničnici Federalnih rezervi su se, po zapisniku, dotakli i teme previše jakog dolara, koji bi mogao uticati na inflaciju i usporiti izvoz. Jak dolar čini američku robu skupljom na inostranim tržištima.

Pored toga u centralnoj banci nisu sasvim sigurni koliko su realna Trampova predizborna obećanja o manjim porezima, većim ulaganjima u infrastrukturu i labavijim propisima.

Investitori su zaključili da su njihove nade o agresivnijem tempu povećanja kamatnih stopa u SAD možda bile preuveličane.

Analitičari smatraju da će Fed povećati kamatne stope dva ili čak 3 puta u 2017. godini.