Nafta pala ispod 54 dolara

Cijene nafte na međunarodnim tržištima pale su u utorak ispod 54 dolara po barelu zbog straha od gomilanja globalnih zaliha.

Barelom “brent” nafte, koja je međunarodni reper, trguje se za 53,69 dolara, što predstavlja pad od 1,98% u odnosu na prethodni dan, dok je američka WTI nafta jeftinija 2,16 odsto i trenutno košta 50,84 dolara.

Pad cijena nafte, započeta najavom rekordnog izvoza iz Iraka, ubrzan je danas revidiranim procjenama Američkog ministarstva energetike (EIA) po kojima će proizvodnja američke nafte u ovoj godini dostići 9 miliona barela dnevno, što je za 220 hiljada barela dnevno više u odnosu na prognoze iz decembra 2016. godine.

Najave o većem izvozu nafte iz SAD i zemalja članica OPEC-a koje nisu obuhvaćene sporazumom o smanjenju proizvodnje, poput Libije, Iraka i Nigerije, mogle bi dovesti do povećanja globalnih zaliha nafte, strahuju investitori.

Takođe, povećava se ponuda iz Kanade. Broj bušotina u Kanadi povećan je 30 odsto na godišnjem nivou. U decembru 2016. Kanada je u prosjeku bilježila 209 bušotina, 36 više u odnosu na novembar, a 49 više nego u istom mjesecu prethodne godine, navodi Matt Stanley iz Freight Services Internationala sa sjedištem u Dubaiju.