Koronavirus povećava prodaju oružja više nego teroristički napad

Tržište

Porast prodaje nije bio tako intenzivan ni nakon terorističkih napada na kule bliznakinje u Njujorku 11. septembra, ni masovnih pucnjava, čak ni kada su uragani prijetili da će sravniti Južnu Floridu, piše Majami herald.

Prema riječima prodavaca, vlasnika radnji i naldežnih institcija strah i neizvjesnost zbog širenja pandemije koronavirusa motivišu ljude da kupuju oružje i municiju, jer se plaše bezakonja, pljački, borbi za hranu, lijekove, za mjesta u skloništima ….

“Naša prodaja je povećana za 80 posto, uz ogroman porast kupaca koji su prvi put odlučili da se naoružaju, plaše se porasta broja prestupnika, nezaposlenosti, neštašica”, rekao je Alek Elenberg, menadžer Čarlijeve prodavnice oružja.

Njegova logika je, kako kaže, ako ne možete da branite kuću i porodicu, za šta ste onda dobri.

Sjedinjene Države su zemlja sa najvećim brojem komada oružja po glavi stanovnika na svijetu, 40 odsto Amerikanaca navodi da poseduje pištolj ili živi u domaćinstvu u kome postoji oružje.

Uprkos tome, zabrinutost zbog ubrzanog širenja kovida 19 izaziva skok u prodaji i prema prodavcima i podacima Agencija za praćenje oružja, kao što je FBI-jev Nacionalni sistem.

Samo je u petak tražnja porasla na 13.192 zahtjeva sa prošlogodišnjih 2646, a kako Majami herald prenosi, slična je situacija i širom SAD.

Prodavac oružja u drugom delu grada Džordž Korbato smatra da ljudi preteruju baš kao i kada su pokupovali sve i napravili nestašicu toalet-paripra.

”Vjerujete li da je koronavirus baš toliko apokaliptičan?”, pitao je on.