Azijske berze: Oprezna trgovina na tržištima

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, a promet je mršav jer su mnoga tržišta zatvorena zbog kineske nove godine, dok se dolar oporavio nakon što je danima bio pod pritiskom.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 0,2 odsto, dok su cijene akcija u Australiji porasle 0,7 odsto. U Singapuru su blago pale, dok se zbog kineske nove godine danas ne radi u Šangaju, Južnoj Koreji, Vijetnamu i Tajvanu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje, dok je od početka nedjelje u plusu 1,9 odsto. Oprez na azijskim tržištima posljedica je slabog prometa zbog praznika u nizu zemalja, ali i jučerašnje stagnacije cijena akcija na Wall Streetu.

Dow Jones indeks učvrstio se iznad psihološki važnog nivoa od 20.000 bodova, no S&P 500 i Nasdaq indeks blago su pali, nakon što su dan prije dostigli rekordne nivoe.

Od 146 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih 69,2 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo, što je iznad prosječnog prebačaja po kvartalu od 63,6 odsto.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju porasle za 7 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što bi bio najveći rast zarada u posljednje dvije godine. Još prošle nedjelje očekivali su rast zarada za 6,3 odsto.

Pozitivno na tržišta utiče i rast cijena nafte. Nakon što je juče skočila gotovo 2 odsto, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,1 odsto, na 53,87 dolara. Od početka nedjelje u plusu je 2,75 odsto. Na valutnim je tržištima dolar ojačao nakon što je danima bio pod pritiskom zbog protekcionističkih najava američkog predsjednika Donalda Trumpa.

 

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dostigao 100,58 bodova, nakon što je juče zaronio na 99,79 bodova, najniži nivo u sedam nedjelja. Od početka nedjelje na gubitku je 0,2 odsto.

U odnosu na japansku valutu, jutros je kurs dolara dostigao 114,95 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,40 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura pala na 1,0670 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0750 dolara.

Dolar je ojačao i prema meksičkom pezu, za 0,6 odsto, nakon što je Trump najavio uvođenje carine na uvoz meksičkih proizvoda u SAD od 20 odsto, kako bi se finansirala izgradnja zida između Meksika i SAD-a. To je izazvalo oštar odgovor Meksika, pa će u narednom razdoblju ulagači pratiti daljnji razvoj situacije.