Novi rekord Kineza na inostranim tržištima nekretnina

Investicije Kine, u komercijalne i stambene nekretnine u inostranstvu,  u 2016. iznosile su 33 milijarde dolara, što je 53% više nego 2015.

Nekretnine su glavna meta za investicije većine Kineza, člija je ekonomija druga na svijetu i ključni pokretač globalnog privrednog rasta. Istraživanje vodeće konsalting kompanije na području nekretnina, Jones Lang LaSalle (JLL), pokazalo je da su kineske investicije u zemljište, poslovne zgrade i hotele činile 90 posto ukupnih investicija u nekretninama u inostranstvu protekle tri godine, pri čemu su u 2016. godini ulaganja u hotelske i industrijske nekretnine  ostvarili najveći rast. Otuda će Kinezi imati važnu ulogu na svjetskom tržištu nekretnina u narednih nekoliko godina, bez obzira što se očekuje da pažnja ove godine bude usmjerena i na domaće tržište nekretnina.

Najbogatiji čovjek u Kini, magnat u sektoru nekretnina, Vang Đenlin, tvrdi da i tamošnje nekretnine nastavljaju vrtoglavo da rastu u najvećim kineskim gradovima, dok one u manjim gradovima padaju.