Sedam miliona KM investicija za proširenje Aerodroma Banja Luka

Aerodromu Banja Luka je odobren zajam od sedam miliona KM kod Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS).

Prema Investicionom programu koji je usvojila Skupština akcionara ulaganja po osnovu Investicionog programa će biti realizovana tokom 2017. potvrdio je direktor preduzeća Aerodrom Banja Luka Miroslav Janjić. To podrazumijeva izgradnju savremenog kargo skladišta okvirne bruto građevinske površine planiranog objekta 1.300 metara kvadratnih, a skladište obuhvata prostore namijenjene za robu koje zahtijevaju posebne sanitarno higijenske uslove te prostore za univerzalnu robu, odnosno onu koja ne zahtijeva poseban tretman.

Ulaganja će biti usmjerena i na proširenje aerodromske zgrade, putničkog terminala s dodatnih 354 metra kvadratna te nabavku aerodromske opreme, sistem za osvjetljavanje i obilježavanje poletno-slijetne staze, spojnica, stajanke i tehničke platforme. Ta ulaganja u infrastrukturu i opremu podižu standarde pružanja usluga u vazduhoplovstvu na značajno viši nivo.

– To nam otvara nove mogućnosti u razvoju kargo i putničkog saobraćaja. Željeli bismo se pozicionirati kao značajan kargo centar u regionu i šire. Mi smo otvoreni za sve vrste saradnje pa tako i s low cost kompanijama, iako naše opredjeljenje jeste razvoj ‘tradicionalnog’ redovnog linijskog putničkog saobraćaja i robnog, odnosno kargo saobraćaja – rekao je Janjić.

S Aerodroma Banja Luka saobraća let Beograd – Banja Luka – Beograd tri puta sedmično, a prevoznik je Air Serbia.

S Međunarodnog aerodroma Banja Luka u 2016. je ostvareno 1.480 letova, a prevezeno je 21.316 putnika.