Azijske berze: Oprezna trgovina, euro pod pritiskom

Berza

Na azijskim berzama u srijedu se trguje oprezno, kao i prethodnih dana, jer ulagači nisu sigurni u prioritete američkog predsjednika Donalda Trumpa, dok je kurs eura pod pritiskom neizvjesnosti u vezi predsjedničkih izbora u Francuskoj

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 0,2 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,5 odsto.

U Šangaju i Južnoj Koreji pale su između 0,2 i 0,7 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na gubitku 0,3 odsto, skliznuvši dodatno s najviših nivoa u četiri mjeseca, dostignutih u ponedjeljak.

Na Wall Streetu su juče indeksi blago porasli, pri čemu je Nasdaq dostigao novi rekordni nivo jer je uspon cijena dionica u tehnološkom sektoru prevladao nad padom cijena u energetskom sektoru.

Podršku tržištu pružili su i poslovni rezultati. Više od polovine kompanija, čije su akcije uvrštene u sastav S&P 500 indeksa, dosad je objavilo izvještaje, pri čemu je oko dvije trećine njih objavilo o boljim rezultatima u proteklom tromjesečju nego što su analitičari očekivali.

Oprez na tržištima posljedica je pada cijena nafte nakon što je juče objavljeno da su prošle nedjelje u SAD-u porasle zalihe benzina.

Ulagači su se nadali da će nedavni dogovor OPEC-a o smanjenju proizvodnje dovesti do ublažavanja neravnoteže između ponude i potražnje na globalnom tržištu, ali sada strahuju da bi povećana proizvodnja ′crnog zlata′ u SAD-u mogla značajno poništiti uticaj OPEC-ovog smanjenja.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros pala daljih 0,9 odsto, na 54,55 dolara, pa je od početka nedjelje na gubitku gotovo 4 odsto.

Na valutnim je tržištima euro pod pritiskom jer ankete pokazuju da je Marine Le Pen u prednosti uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj, koji se održavaju u drugoj polovini aprila.

Osim eura, juče su pale i cijene akcija na berzi u Parizu, jer ulagače zabrinjavaju najave Marine Le Pen, predsjedničke kandidatkinje Nacionalne fronte, o mogućem izlasku Francuske iz Evropske unije. Iako mnogi očekuju da će Le Pen u drugom krugu izbora izgubiti od umjerenog kandidata, ulagači su nervozni jer su lani Britanci potpuno neočekivano izglasali ′Brexit′, a Amerikanci izabrali Trumpa za predsjednika.

Jutros se cijena eura kreće oko 1,0675 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0695 dolara. Krajem prošle nedjelje kretala se iznad nivoa od 1,0800 dolara. U odnosu na japansku valutu, dolar je blago porastao nakon nekoliko dana pada. Njegov kurs kreće se oko 112,30 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,90 jena. (Hina)