Dong Mingzhu je najuspješnija biznismenka u Kini

„Forbes China“ je objavio posljednju godišnju listu top 100 najboljih biznismenki u Kini, na čijem se prvom mjestu nalazi Dong Mingzhu, predsjednica kompanije „Gree Electric Appliances“, najvećeg proizvođača klima uređaja

Kompanija „Gree Electric Appliances“ nalazi se u gradu Šenžen, na samom jugu provincije Guangdong u južnom dijelu Kine. Vrijednost akcija kompanije procjenjuje se na 151 milijardi juana (22 milijardi dolara), a prihod je bio 82 milijardi juana u prvih devet mjeseci 2016. godine. Zapošljava 70.000 ljudi.

Dong ima 62 godine, i potiče iz mjesta Nanking. Na čelu kompanije nalazi se od 2001. godine, gdje je počela da radi kao prodavac ranih devedesetih godina. Pod njenim rukovodstvom, kompanija „Gree“ napredovala je od malo poznatog brenda do giganta za proizvodnju uređaja. Od svakih pet klima uređaja prodatih u Kini 2016. godine, dva je proizveo „Gree Electric Appliances“.

Ali, nije sve uvijek išlo glatko za Dongovu. Prodaja klima uređaja posrnula je kao što je i cjelokupna kineska ekonomija usporila posljednjih godina. Zbog toga, Dong je pokušala da uvede raznolikost u druge proizvode, uključujući i pametne telefone i električne automobile. Ali ovi napori nisu urodili plodom: Dong je u novembru morala da uloži dvije milijarde dolara da bi preuzela domaćeg proizvođača električnih automobila zbog pritiska akcionara, a potom je uklonjena iz gornjeg mjesta u matičnoj kompaniji „Gree“.

„Da biste napravili svijet boljim mjestom, neki ljudi moraju da se žrtvuju“ rekla je Dong

Njena želja jeste da kompanija proizvodi solarne klima uređaje kao i pametne proizvode, koji mogu da se povežu sa internetom i pametnim telefonima, a čiju prodaju planira sredinom godine. Još jedna potencijalna oblast rasta je proizvodnja robotske opreme za logistiku i druge industrijske svrhe.

U nekoliko intervjua sa kineskim medijima, Dong je rekla da nikada nije koristila dan odmora od kada je počela da radi za „Gree“, što je bilo još prije dvije decenije. Sada ima tačno 26 godina od kada nije uzimala odmor, a njena posvećenost kompaniji ne opada rekla Dong za „China News Service“ prošle godine da „nema drugog izbora osim da ostane sa kompanijom „Gree“ do kraja svog života.“

Svoj uspjeh izgradila je na račun porodičnog života. Dong je izrazila žaljenje zbog toga što je provela tako malo vremena sa svojim sinom, dok je odrastao. U decembru prošle godine je za „Chinese state broadcaster“ rekla da nikada nije prisustvovala ceremonijama diplomiranja svog sina. Samohrana je majka koja se nije ponovo udavala nakon što joj je suprug umro 1984. godine, kada je njihov sin imao samo dvije godine. (BizLife)