Mostarka napravila elektranu na krovu kuće i sad prodaje struju

Solarna fotonaponska elektrana „Raštani“, na krovu stambenog objekta vlasnice Ane Kudić, dobila potrebne dozvole za rad

Solarna elektrana ima instaliranu  snagu  10,00 kW AC (10,00 kWp DC), a predviđena godišnja proizvodnja je 10,19 MWh.

Vlasnici elektrane ideja za ovaj projekat rodila se 2012.  kad je donesena Uredba o obnovljivim izvorima energije.

– Suprug i ja smo već dugi niz godina zainteresovani za obnovljive izvore energije. Donošenje te uredbe dalo nam je motiv da krenemo u projekat solarne elektrane. Izgradili smo je prije godinu dana i ona je instalirana na krov naše porodične kuće u Raštanima. To je mini solarna elektrana, jedno manje postrojenje koje već proizvodi električnu energiju. Isporučujemo je u mrežu i ova dozvola je jedan od koraka koji sve to stavlja u zakonski okvir.

Ova solarna elektrana energiju sunca pretvara u električnu energiju a potom se isporučuje u mrežu, nakon čega ta električna energija služi za napajanje kupaca kao i svaka druga. Kudićka je objasnila da nije riječ o klasičnim solarnim panelima za grijanje kuće već o mini solarnoj elektrani koja će da ostvaruje prihod; što im je dodatna djelatnost.

– Potrebno je puno upornosti da se jedan ovakav projekat dovede do kraja. Voljela bih da se u budućnosti to promijeni pa bih poručila nadležnima da smanje potrebnu dokumentaciju za dobijanje dozvole. Sama činjenica da smo mi krenuli od ideje 2012. i da je sada 2017. godina sve govori.

Ona navodi kako su podsticajne kvote za solarnu elektranu veoma bitne.
– Država bi trebala povećati kvote, jer su one trenutno popunjene do 2020. godine. Šteta je iz razloga što su Mostar i cijela Hercegovina idealno područje za ovakve stvari.