„Musli kraljica“ izgradila prehrambeno carstvo vrijedno 60 miliona dolara

Firma „Carman’s“ iz Australije osnovana je 1992. godine kada je Carolyn Creswell, tada 18-godišnja studentica, kupila malu kompaniju u kojoj je radila skraćeno radno vrijeme. Vrijednost njene kompanije danas se procjenjuje na 60 miliona dolara, a australijski mediji Carolyn zovu „musli kraljicom“

– Nevjerovatno je gdje vas život može odvesti. Jedan dan mi je rečeno da ću izgubiti posao jer moji vlasnici moraju prodati firmu. Odmah sam pomislila kako bih je mogla kupiti. Moja ponuda od 1.000 dolara je na kraju prihvaćena i Carman’s je rođen – rekla je Carolyn koja je kompaniju kupila s prijateljicom i saradnicom Manyaom van Aker, a ime Carman’s nastalo je kombinacijom prva tri slova njihovih imena.

Ova kompanija je devedesetih godina opskrbljivala muslijem nekoliko kafića i prodavnica u Melburnu.

Bez obzira na njihov mladalački entuzijazam bilo je teško povećati prodaju pa je Manya napustila posao dvije godine kasnije. Međutim, Carolyn je ustrajala u tome, a 1997. godine kompanija je napravila dugu pauzu kada je Coles, najveći lanac trgovina u Australiji, počeo proizvoditi svoj musli.

Nisam se bojala teškog rada. Prvih nekoliko godina je zaista bilo teško, ali uspjela sam jer nisam htjela odustati

Prve tri godine poslovanja Carolyn je nastavila svoj studij. Rano ujutro, prije predavanja, je vršila isporuke, a za vrijeme pauze za ručak je obavljala administrativne poslove.

Nakon što je diplomirala, Carolyn još uvijek nije imala dovoljno novca pa je istovremeno pola radnog vremena radila u supermarketu. Priznaje da je s vremena na vrijeme bilo teško i da nije vidjela izlaz.

Međutim, zahvaljujući zadovoljnim mušterijama, počela je rasti prodaja njenog muslija nezavisnim trgovinama i kafićima.

Carolyn nije imala novca za oglašavanje pa je njena majka stajala u trgovini i glasno ljudima govorila koliko je dobar musli njene kćerke.

Nakon pet godina kompanija je počela opskrbljivati Coles supermarkete. Carolyn tada još uvijek nije imala formalno zaposlene.

Iako nikada nije požalila zbog svoje odluke o uspostavi Carman’sa Carolyn kaže da je morala propustiti mnogo zabavnih i mladalačkih iskustava tako da nikada nije išla na zabave i putovala s prijateljima.

Danas kompanija ima 25 zaposlenih u svom sjedištu u Melburnu i još 160 ljudi u proizvodnim pogonima. Žitaricama za doručak i drugim proizvodima opskrbljuje više od 3.000 prodajnih mjesta širom Austalije, a izvozi u 32 zemlje svijeta.