Porodica Nenadović ručno pravi cipele koje se nose godinama

Ručno rađenu kožnu modnu i radnu obuću porodica Nenadović iz Niša pravi duže od 20 godina. Proizvodnja je krenula iz porodične garaže dok danas imaju objekat od oko 1.500 kvadrata.

Otac Dragan osnovao je firmu „Kanin doo“ 1994. godine, a sin Nikola preuzeo je porodičnu firmu, nastavio i unaprijedio posao.

Dragan je nekada bio komercijalni direktor kožare Cibalija u Vinkovcima u Hrvatskoj i godinama je radio u kožarstvu. Kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji porodica Nenadović se preselila u Niš. Posla nije bilo pa je Dragan riješio da uz pomoć poznanika iz Srbije krene sa trgovinom zaštitne opreme, a kako je radio u kožarstvu rodila se ideja da počne i svoju proizvodnju cipela.

– Pošto je tadašnja Leda imala saradnju sa Cibalijom, Dragan je sa ljudima iz Lede uspio da organizuje proizvodnju, koja je funkcionisala dok nije došlo do zatvaranja pogona Lede. Nakon toga jedino rješenje je bilo da pokušamo da krenemo sami u proizvodnju. Počeli smo sa nekoliko mašina u porodičnoj garaži, a montaža je rađena u malom objektu u blizini koji smo uzeli u zakup – priča Nikola.

Mašine su u početku uglavnom bile polovne, a sa godinama sve više se ulagalo u proizvodnju pa su izgradili i novi objekat kako bi proizvodnju mogli da organizuju na jednoj lokaciji.

Nikola kaže da je njegov otac i danas aktivan u firmi jer vodi program zaštitne obuće i trgovinu zaštitnom opremom dok su se on i supruga  posvetili ženskoj i muškoj modnoj obući.

– U početku smo krenuli da proizvodimo samo mušku modnu obuću ali početi proizvodnju novih modela nije bilo lako jer je iziskivalo  dosta sredstava, vremena i živaca. Bilo je potrebno prvo odrediti kakve modele želimo da radimo, da se ti modeli osmisle, da se uloži u kalupe, kožu, alate i sve što je potrebno da se posao razvija. Poslije nekoliko godina rada i razvoja muških modela, počeli smo da radimo i  žensku liniju. Ovo je bilo malo lakše, jer je već postojala uhodana proizvodnja muškim modela, pa je prelazak na žensku bio brži – objašnjava Nikola.

S obzirom da je njegov otac ranije započeo proizvodnju radne obuće, neke mašine su već imali ali je bilo neopohodno uložiti u ideju i kreativan dizajn kao i nabavku kvalitetne kože i druge prateće opreme.

– U proizvodnju modne obuće ušli smo jer je konkurencija, izazvana velikim uvozom kineske robe na tržište zaštitne opreme, postala nepodnošljiva zbog izuzetno niskih cijena kao i zbog uslova na domaćem tržištu na kojem se uglavnom gleda cijena a ne kvalitet proizvoda. Mi sve proizvode izrađujemo od prirodne kože koju nabavljamo direktno iz kožara u Italiji.

Kada su pokrenuli proizvodnju moden obuće odlučili su da ne izbacuju kolekcije već da prave obuću koja se može nositi godinama, bez obzira na trenutne modne trendove. Zbog toga su odlučili da prave klasične modele Oxford, Derby, Chukka poluduboke cipele,  a uz kombinaciju raznih boja stvorili su unikatne modele. Cipele se prave i po porudžbini. Kupci mogu doći i izabrati svoju kombinaciju boja kože, više od 70 nijansi. Mogu odabrati đon, pertle i uvjeriti se u kvalitet materijala od koga će biti napravljene njihove cipele.

Nikola smatra da je svaka proizvodnja vrlo kreativan posao ali ujedno i veoma zahtjevan jer je održati brend koji su gradili 20 godina nije nimalo lako. (Bizlife)