Život u Austriji postaje sve skuplji

Život u Austriji je početkom godine postao značajno skuplji, pošto se inflacija u januaru popela na dva odsto i time dostigla najvišu vrijednost od jula 2013. godine

Dnevna kupovina je poskupjela za čak 2,3 odsto, a uzrok tome su bila poskupljenja u saobraćaju, restorana i hotela, ali i kirija. Bez poskupljenja naftnih derivata inflacija bi iznosila 1,5 odsto.

U poređenju sa januarom prošle godine jeftiniji su bili jedino mobilni telefoni, internet, ali i cijena gasa i struje i troškovi za ljekara. S druge strane naftni derivati su poskupjeli početkom godine za 14,3 odsto, popravke automobila za 3,7 procenata. Kada je riječ o troškovima stanovanja kirije su porasle za 4,3 odsto, održavanje stana u prosjeku za 1,4 odsto. Takođe i odlazak u restorane i hotele je poskupio za tri odsto.

Namirnice su poskupjele za 1,8 odsto – meso 1,7, povrće 2,3, mlijeko 0,4. Nivo cijene mikro-potrošačke torbe, koja oslikava svakodnevnu kupovinu, povećala se za 2,3 odsto. Mini potrošačka korpa, koja prikazuje nedjeljnu kupovinu, poskupjela je za 3,8 odsto.

Inflacija od dva odsto nalazi se jasno iznad dogovora o povišicama na osnovu kolektivnih sporazuma koji su ispregovarani za rast između 1,3 i 1,5 odsto. (Tanjug)