Cijena zlata u padu, šanse da Fed poveća kamate porasle na skoro 100 odsto

Cijena zlata spustila se do nivoa 1.200 dolara po unci, nakon što su pozitivni ekonomski podaci iz SAD povećali očekivanja da će američka centralna banka povećati kamatne stope nekoliko puta u ovoj godini, počevši već od naredne sedmice

Zlatom, za isporuku u aprilu, jutros se trguje za 1.204,39 dolara po unci, što je najniža cijena od 1. februara.

Cijena zlata je krenula u negativnom pravcu prošle nedjelje nakon što je više zvaničnika Federalnih rezervi, uključujući i predsjednicu Janet Yellen, nagovijestilo mogućnost da Fed poveća kamate već na sastanku polovinom marta, a zatim još najmanje 2 ili čak tri puta u ovoj godini.

Dodatni pritisak na zlato juče je bio izvještaj da je američki privatni sektor u prošlom mjesecu dodao 298.000 radnih mjesta, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali 190 hiljada radnih mjesta. Izvještaj je značajan i jer nagovještava da bi širi izvještaj sa američkog tržišta rada,  koji će biti objavljen u petak, mogao biti povoljan. Ekonomisti smatraju da bi samo izuzetno loši podaci sa tržišta rada mogli odvratiti američku centralnu banku od namjere da poveća kamatne stope već na narednom sastanku 14. i 15. marta.

Bob Takai, šef analitičkog odjeljenja u korporaciji Sumitomo kaže da su šanse da Fed poveća kamatne stope u martu su prije tri nedjelje bile veoma male, međutim danas je to izvjesno skoro 100 odsto. (Agencije)