Američka centralna banka povećala kamatnu stopu

Centralna banka SAD povećala je referentnu kamatu, nagovještavajući još dva povećanja u ovoj godini

Taj potez odražava dosljednu solidnost privrede SAD i vjerovatno će dovesti do povećanja kamate na neke potrošačke i poslovne kredite.

Ključna kratkoročna kamatna stopa Feda je povećana za 25 baznih poena, u rasponu 0,75 odsto do 1,00 odsto. Centralna banka je to objasnila jačanjem tržište rada i rastom cijena, čime se približila postizanju ciljeva za zapošljavanje i inflaciju.

Poruka Feda je da skoro osam godina od završetka “Velike recesije”, privredi više nije potrebna podrška ultra-niskih kamata na zaduživanje i da je dovoljno zdrava da izdrži skuplje kredite.

Predviđanja centralne banke su se malo promijenila, i zvaničnici ove i naredne godine očekuju privredni rast od 2,1 odsto, ali opadanje rasta na 1,9 odsto 2019. Predsjednik Donald Tramp je ranije rekao da njegov ekonomski program može da donese rast od 4,0 odsto. Mjerilo zdravlja privrede bruto-domaći proizvod, i dalje je ispod nivoa koji karakteriše zdravu ekonomiju.

Fed obično podiže kamatu da bi spriječio “pregrijavanje” ekonomije i previsok rast inflacije. Ali, tokom istorije, napori Fed za kontrolu inflacije ponekad su išli predaleko. Usporavanje zaduživanja i potrošnje je bilo toliko da je pokretalo recesiju. I sadašnja ekspanzija koja je zvanično počela 2009. godine, treća je po trajanju od Drugog svjetskog rata.

Referentna kamatna stopa Feda, poslije umjerenog povećanja decembra 2015. godine i decembra 2016. godine, a zatim ponovo danas, i dalje je veoma niska po istorijskim standardima. Ali, ako Fed ove godine podigne stopu tri ili četiri puta i još triput 2018, referentna kamatna stopa će biti na nivou koji će početi da guši privrednu aktivnost, ukazuje AP. (Agencije)