Biznismeni optimisti: Šta nas čeka u 2017.

Više od polovine generalnih direktora kompanija širom svijeta, 52 odsto njih, vjeruje da će globalna ekonomija u 2017. godini biti bolja.

Optimizam među biznismenima je znatno skočio, s obzirom na to da je samo 27 odsto njih imalo pozitivna očekivanja u pogledu poboljšanja svjetske ekonomije prije godinu dana, prenosi list Forčen.

Nova studija kompanije PrajsvoterhausKupers (PwC) pokazuje i rast povjerenja u perspektive vlastitog poslovanja i otvaranje novih radnih mjesta u ovoj godini takođe je izraženije, budući da 52 odsto predsjednika uprava kompanija smatra da će povećati broj zaposlenih, prema 48 procenata prošle godine.

Zanimljivo je da glasanje za Bregzit nije poljuljalo optimizam britanskih direktora, imajući u vidu podatak da je čak 63 odsto šefova firmi u Britaniji među onima s najambicioznijim planovima zapošljavanja. Pored toga, u Kini 60 procenata direktora planira otvaranje novih radnih mjesta, u Indiji 67, a u Kanadi 64 odsto.

Nešto više od 40 odsto biznismena koji su učestvovali u anketi, zaključenoj u decembru, reklo je da misli da će se povećati prihodi njihovih kompanija, u odnosu na 33 procenta prethodne godine.

Revizorsko-konsultantska kompanija, koja ove ankete radi već 20 godina, sprovela je ispitivanje među više od 1.300 najviših rukovodilaca preduzeća, a rezultate studije je objavila noć uoči današnjeg zvaničnog početka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Prema istraživanju, povjerenje američkih direktora je malo prigušeno, ali je i dalje na visokom nivou. U SAD je 39 odsto anketiranih izvršnih direktora reklo da očekuje rast prihoda u svojoj firmi u 2017, što je blagi porast u odnosu na 33 procenta koji su takva očekivanja imali za prošlu godinu. Međutim, to je niže od 46 odsto direktora koji su bili optimisti 2015. godine.

Kada je riječ o zapošljavanju, njihova očekivanja su znatno veća. Čak 54 odsto američkih direktora očekuje da će povećati broj zaposlenih u idućih 12 mjeseci.

Prigušeno povjerenje prema izgledima za poslovanje je, kako se čini, posljedica zabrinutosti zbog novih trgovinskih ograničenja koje bi nova Trampova administracija mogla da nametne. Gotovo 60 procenata izvršnih direktora širom sveta izrazilo je zabrinutost da bi nova ograničenja u trgovini mogla da ometu njihovo poslovanje.

PwC studija je pokazala takođe da 58 odsto poslovnih lidera smatra da je postalo teže uskladiti globalizaciju sa narastajućim trendovima protekcionizma. U proteklih 20 godina, predsjednici kompanija su uglavnom imali pozitivno mišljenje o doprinosu globalizacije slobodnom kretanju kapitala, robe i ljudi.

Međutim, u ovogodišnjoj anketi izražen je veliki jaz između mišljenja javnosti i generalnih direktora prema ovom pitanju. Samo 38 procenata javnosti vjeruje da je globalizacija pozitivno uticala na poboljšanje kretanja kapitala, ljudi, dobara i informacija, u odnosu na 60 odsto direktora. Gotovo dvije trećine javnosti (64 odsto) vjeruje da je globalizacija pomogla u stvaranju potpunog i smislenog zapošljavanja, u poređenju sa više od tri četvrtine menadžera (76 posto).

Javnost je takođe skeptičnija od biznismena kada je riječ o tome da je globalizacija u velikoj mjeri doprinijela stručnoj i obrazovanoj radnoj snazi, budući da samo 29 odsto javnosti vjeruje u to naspram 37 odsto direktora.