Nafta zabilježila prvi nedjeljni dobitak od kraja februara

Na međunarodnim tržištima nafte ova je sedmica protekla u izračunavanju da li će smanjenje proizvodnje od strane najvećih proizvođača nafte  u svijetu biti neutralisano rastom zaliha u Sjedinjenim Državama

Uz velike dnevne cjenovne oscilacije tokom sedmice, nafta je u petak ipak bila na dobitku u odnosu na kraj prethodne nedjelje. Barel “brent” nafte, koja je međunarodni reper, u petak uveče se trgovao za 51,76 dolara, što predstavlja rast za 0,8% na nedjeljnom nivou. Američka WTI nafta je zabilježila nedjeljni dobitak 0,6% i ovonedjeljno trgovanje je zatvorila na 48,78 dolara po barelu.

Nafta je posljednjih nedjelja pod pritiskom povećane proizvodnje u Sjedinjenim Državama, koje nisu potpisnice globalnog sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Nakon što su početkom sedmice oštro pale, cijene nafte su se počele oporavljati u srijedu nakon izvještaja Američke Uprave za energetiku (EIA) da su zalihe u zemlji pale, prvi put u 10 nedjelja. Pažnju tržišta proteklih dana su privukli nagovještaji da bi dva najveća svjetska proizvođača nafte, Saudijska Arabija i Rusija mogle dodatno srezati proizvodnju.

Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) i drugi proizvođači, uključujući i Rusiju pristali su da u prvoj polovini 2017. smanje proizvodnju za skoro 1,8 miliona barela dnevno.

Ministar za energetiku Saudijske Arabije Kalid Al-Falih izjavio je da biOPEC i partneri mogli da nastave sa rezanjem proizvodnje i poslije juna ako globalne zalihe i dalje budu iznad petogodišnjeg prosjeka.

Slične poruke dolaze i iz Rusije. Njihov ministar energetike Aleksandar Novak je u petak izjavio da se razmatra takva mogućnost, ali da je “previše rano govoriti o tome”. Rusija je preuzela obavezu da smanji proizvodnju za 300.000 barela.

Podršku nafti protekle nedjelje pružio je i pad vrijednosti dolara. Slabiji dolar čini naftu, kao i drugu robu koja se obračunava u američkoj valuti, jeftinijom za imaoce drugih deviza što podstiče tražnju.

Važan podatak za tržišta je i sinoć objavljen izvještaj konsalting kompanije “Baker Hughes” koji pokazuje da je broj bušotina u SAD prošle nedjelje porastao za 14 na 631, najviši nivo od septembra 2015. godine. (Agencije)