Nova pravila za šerijatske transakcije zlatom

Trgovina zlatom i srebrom između islamskih banaka i drugih finansijskih institucija će u budućnosti biti lakša

Organizacija za računovodstvo i reviziju islamskih finansijskih institucija (AAOIFI) i Svjetsko vijeće za zlato dogovorili su se o novim standardima koji bi trebali podstaći trgovinu zlatom.

Sve transakcije i investicije u islamskim finansijama se temelje na Šerijatu što znači da nema ulaganja u kompanije koje su u kontaktu s kockanjem, svinjetinom, alkoholom, duvanom, oružjem ili prostitucijom. Do sada nije bilo nikakvih jasnih pravila za trgovinu zlatom.

Nove smjernice omogućavaju da transakcije zlatom moraju biti obavljene u roku od jednog dana, kako bi se izbjegle špekulacije. Kompanije takođe moraju biti u potpunosti potpomognute plemenitim metalima.

Do sada je zlato igralo vrlo malu ulogu unutar islamskog bankarstva, a nova pravila, koja se osim zlata tiču i srebra, to bi trebalo da promijene.

Smjernice bi trebalo da pomognu da se osigura da zlato bude prihvaćeno među islamskim investitorima, iako neke islamske banke kao Finance House iz Kuvajta i Muamalat banka u Maleziji već neko vrijeme nude zlatne investicione proizvode. Problem je bio sa kompatibilnosti investicionih proizvoda sa Šerijatom.

Predstavnici londonskog vendora ETF Securities izjavili su u ponedjeljak da nova pravila vjerovatno neće uticati na promjenu cijene zlata.