Evropske berze: Početak nedjelje obilježen padom berzi

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija su pale, kao i na azijskim tržištima nešto ranije, zbog sve većih sumnji da će predsjednik SAD-a Donald Trump uspjeti da ispuni svoja obećanja koja su dosad podržavala rast tržišta

STOXX indeks 50 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu 0,9 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u minusu 0,85 odsto, na 7.274 boda, dok je pariski CAC skliznuo 0,70 odsto, na 4.986 bodova, a frankfurtski DAX 0,80 odsto, na 11.968 bodova.

Na berzama vlada oprez jer je terminski S&P 500 indeks nedjelju počeo s gubitkom od 0,8 odsto, što najavljuje pad cijena akcija na Wall Streetu danas poslijepodne. Taj je indeks već prošle nedjelje pao 1,4 odsto, što je njegov najveći nedjeljni gubitak u ovoj godini.

To je posljedica neuspjeha Donalda Trumpa u pokušaju zamjene tzv. Obamacarea novim zakonom o zdravstvenom osiguranju. Za tu reformu Trump nije uspio pridobiti dovoljnu većinu republikanskih zastupnika u Kongresu, pa je ta stranka u petak povukla prijedlog novog zakona iz procedure.

Oprez vlada i na tržištima sirovina. Nakon što je prošle nedjelje pala više od 1,5 odsto, jutros je na američkom tržištu cijena barela nafte dodatno blago pala, na 47,75 dolara. Cijena bakra pala je oko 0,7 odsto, a pod pritiskom su i cijene drugih metala, pa su pojeftinile i akcije rudarskih kompanija.