Evropske berze: Macronova pobjeda podigla berze

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija su porasle jer su ulagače ohrabrili rezultati izbora u Francuskoj, a u fokusu je i početak pregovora o Brexitu

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,8 odsto, nakon što je prošle nedjelje pao oko 1 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,80 odsto, na 7.521 bodu, dok je frankfurtski DAX ojačao 1,05 odsto, na 12.888 bodova, a pariski CAC 1,20 odsto, na 5.325 bodova.

Snažan rast CAC indeksa zahvaljuje se uvjerljivoj pobjedi stranke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegovog centralnog saveza na parlamentarnim izborima. Osvojili su više od 300 od ukupno 577 mjesta u parlamentu.

Ulagači se nadaju da će s većinom u parlamentu Macron krenuti u reforme koje bi ojačale ekonomiju. Najviše su jutros porasle cijene akcija francuskih banaka BNP Paribas, Societe Generale i Credit Agricole.

Oporavio se i trgovački sektor, nakon pada u petak kada je taj sektor uzdrmala vest o Amazonovom preuzimanju trgovačkog lanca Whole Foods, što predstavlja veliki korak tog internet trgovca u tradicionalni trgovački sektor.

Amazon je i dosad bio najveći konkurent tradicionalnim trgovačkim lancima, a ovaj njegov potez mogao bi uvelike promijeniti igru u tom sektoru, kažu analitičari, dok se ulagači nadaju novim preuzimanjima u tom sektoru.

U fokusu ulagača je i početak pregovora o Brexitu. Britanski ministar za Brexit David Davis sastaće se danas s glavnim evropskim pregovaračem Michelom Barnierom kako bi otpočeli pregovore o Brexitu.

Pet velikih britanskih poslovnih udruženja zajednički je pozvalo na nastavak pristupa jedinstvenom evropskom tržištu, do trenutka dok se ne postigne konačni sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. U pismu ministru ekonomije, energetike i industrijske strategije Gregu Clarku, takođe su zatražili od vlade da ′stavi ekonomiju na prvo mjesto′.

U fokusu ulagača su i cijene nafte koje su i dalje pod pritiskom, nakon što su pale četiri nedjelje zaredom, jer proizvodnja u SAD-u raste, što umanjuje učinak smanjenja proizvodnje članica OPEC-a. Jutros je cena barela na londonskom tržištu skliznula 0,3 odsto, na 47,20 dolara, blizu najnižih nivoa u šest mjeseci. Na američkom je tržištu barel jutros pojeftinio 0,35 odsto, na 44,58 dolara, takođe blizu najnižih nivoa u šest mjeseci.