Nafta poskupjela usljed očekivanja pada zaliha u SAD

Cijene nafte na međunarodnim tržištima juče su porasle zbog očekivanja da će redovni nedjeljni izvještaj pokazati pad zaliha u SAD.

Barelom “brent” nafte, koja je međunarodni reper, trguje se za 54,19 dolara, što predstavlja rast od 2,1% u odnosu na prethodni dan, dok je američka WTI nafta poskupjela 1,61 odsto i na 51,05 dolara.

Naftna tržišta crpe podršku iz očekivanja da će Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) uspjeti ograničiti ponudu smanjivanjem proizvodnje u prvoj polovini ove godine. Paralelno raste potražnja uoči ljetnje sezone putovanja na ključnim tržištima, uključujući i Sjedinjene Države. Zbog toga analitičari u Reutersovoj anketi predviđaju da će podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazati pad zaliha u prošloj nedjelji.

Globalne su zalihe i dalje na visokom nivou i trgovci spekulišu da će cijene nafte tek za nekoliko mjeseci vidljivije reagovati na smanjeno snabdijevanje iz OPEC-a.

Očekivanja pada zaliha u SAD-u potisnula su u drugi plan oporavak libijske proizvodnje nakon što je državna Nacionalna naftna korporacija ukinula stanje „više sile” u isporukama s polja Šarara.

Analitičar UBS-a Giovanni Staunovo kaže da OPEC-u treba više vremena nego obično da smanji prekomjernu ponudu ali da novi podaci pokazuju da se rezultati tih nastojanja već naziru.