Wall Street: Blaži rast indeksa, oprezna trgovina

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi blago porasli, a trgovalo se oprezno uoči sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog Xi Jinpinga

Dow Jones ojačao je 0,07 odsto, na 20.662 boda, dok je S&P 500 porastao 0,19 odsto, na 2.357 bodova, a Nasdaq indeks 0,25 odsto, na 5.878 bodova. Tržište se juče smirilo nakon što je dan prije bilo pod pritiskom zbog poruka iz američke centralne banke o mogućem početku smanjivanja velikih bilansa i zabrinutosti u vezi visokih valuacija cijena akcija.

U četiri od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su akcija juče pale, dok je dobitnike predvodio energetski sektor, koji je ojačao 0,8 odsto, zahvaljujući rastu cijena nafte na najviše nivoe u mjesec dana.

Ipak, trgovalo se oprezno jer je u četvrtak uveče počeo sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i kineskog Xi Jinpinga.

Ulagači su zabrinuti jer je kineski predsjednik razuman i s puno iskustva u ovakvim situacijama, a Trump je novajlija na političkoj sceni. Sastanak će odrediti ton onoga što će slijediti, a niko na tržištima ne želi da taj ton bude negativan, kaže Peter Costa, predsjednik u firmi Empire Executions.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,39 odsto, na 7.303 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,11 odsto, na 12.230 bodova, a pariski CAC 0,58 odsto, na 5.121 bod.