Azijske berze u porastu, dolar stabilan

Berza

Na azijskim berzama u utorak su cijene akcija nadoknadile dio gubitaka od prethodnoga dana jer je popustio pritisak na tehnološki sektor, dok je dolar stabilan uoči odluka američke centralne banke

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na gubitku 0,1 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 1,1 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 odsto, nadoknadivši otprilike polovinu jučerašnjeg gubitka.

Iako su juče na Wall Streetu berzanski indeksi pali, pod pritiskom pada cijena akcija u tehnološkom sektoru drugi dan zaredom, na azijskim su tržištima indeksi jutros u plusu. To se zahvaljuje stabilizaciji azijskog tehnološkog sektora, koji je nakon jučerašnjeg pada za 1,4 odsto, jutros blago porastao.

Pritom je akcija južnokorejskog Samsunga poskupjela 0,5 odsto, nadoknadivši dio jučerašnjeg gubitka od 1,6 odsto.

Analitičari kažu kako azijski tehnološki sektor ne bi trebao biti pod jačim prodajnim pritiskom jer su cijene akcija tih kompanija od početka godine manje rasle od američkih konkurenata, pa nisu toliko napregnute.

Podršku tržištima pruža i rast cijene nafte, nakon što je Saudijska Arabija najavila smanjenje isporuka klijentima, što upućuje na zaključak da se drži OPEC-ovog dogovora o smanjenju proizvodnje.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,4 odsto, na 48,45 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupio 0,4 odsto, na 46,25 dolara. Ipak, na tržištima vlada oprez jer danas počinje dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke.

Na tržištu vlada uvjerenje da će Fed povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, drugi put od početka godine, a najviše će se pratiti poruke čelnika centralne banke o tome da li je američka ekonomija dovoljno snažna kako bi izdržala još jedno povećanje cijene novca do kraja godine.

U slučaju da Fed poveća kamate i signalizuje da bi do kraja godine mogao još koji put povući takav potez, to bi podržalo jačanje dolara, ali bi loše uicalo na tržišta kapitala, kažu analitičari.

A na valutnim je tržištima dolar jutros stabilan. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,19 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 97,20 bodova. Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti skliznula s jučerašnjih 110,30 na 110,05 jena. U odnosu na evropsku valutu, dolar je blago ojačao, pa je kurs eura skliznuo na 1,1195 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1205 dolara.