Rokamadur – omiljeno selo u Francuskoj

U jugozapadnom dijelu Francuske smjestilo se šarmantno selo Rokamadur. Svake godine posjeti ga oko milion turista, jer je već hiljadu godina odredište hodočasnika

Prema predanju, manastir na čijim temeljima je selo sagrađeno ima moć da iscijeli bolesnike, ali to nije jedini razlog zbog kog ljudi dolaze u ovo seoce. Prelijepe kućice na litici daju mu tako upečatljiv izgled da je 2016. proglašeno za omiljeno selo u Francuskoj, a Unesko ga je uvrstio na listu Svjetske baštine.

Selo ima samo jednu ulicu (Rue de la Couronnerie) načičkanu srednjovjekovnim kućama, a u selo se ulazi kroz nekoliko kapija na utvrđenju, od kojih su najljepše Port du Figer i Port Salmon. Poznate su i Velike stepenice koje od kraja ulice vode do trga sa osam hramova. Novcem hodočasnika finansirala se izgradnja velikog Hrama svetih spasitelja, a onda i kapela Notrdam u kojoj se nalazi statua poznata kao Crna Madona. Ona je takođe veliki magnet za turiste, a prema vjerovanju, zvono u njenoj kapeli je posebno i zazvoni svaki put kada se dogodi čudo na moru i neki mornar bude spasen. Sa vrha litice pruža se božanstven pogled na okolinu i on je odredište svih hodočasnika.