Evropske berze: Bankarski sektor podstakao rast berzi

Na evropskim berzama jutros su cijene akcija porasle treći dan zaredom, što se najviše zahvaljuje oporavku italijanskog bankarskog sektora

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 odsto, nakon što je juče skočio 1 odsto. Londonski FTSE, pariski CAC i frankfurtski DAX indeks bili su oko 9,30 sati u plusu između 0,8 i 1,1 odsto.

Snažno je jutros, za 1,6 odsto, skočio STOXX 600 indeks bankarskog sektora, pa je dostigao najviši nivo od januara.

Pritom je cijena akcije Credit Suissea skočila 4 odsto, nakon što je ta švajcarska banka najavila dalje rezanje troškova poslovanja za više od milijardu franaka.

Rast tog sektora zahvaljuje se i oporavku akcija italijanskih banaka, nakon što su oštro pale u ponedjeljak, kada je premijer Matteo Renzi najavio ostavku zbog poraza na referendumu o ustavnim promenama.

Uprkos političkoj nestabilnosti i mogućim vanrednim izborima početkom naredne godine, juče je italijanski bankarski sektor skočio oko 9 odsto, a jutros je nastavio rasti nakon vesti da je država spremna za 2 milijarde evra preuzeti kontrolni udeo u Monte dei Paschi.

Jutros je cijena akcije te treće po veličini italijanske banke, koja je u velikim problemima zbog golemih nenaplativih potraživanja, skočila gotovo 9 odsto.

Snažno su jutros porasle i cijene akcija u rudarskom sektoru, za prosečno 2,1 odsto, zahvaljujući rastu cijena industrijskih metala.

I na azijskim berzama cijene akcija jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,25 odsto. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,7 odsto, na 18.496 bodova.