Nafta na Njujorškoj berzi pala ispod 45 dolara za barel

Cijena američke “lake” nafte (WTI) je na Njujorškoj berzi pala ispod 45 dolara za barel

Povećanje proizvodnje nafte iz uljnih škriljaca u SAD remeti napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da podigne cijene tog energenta. To je i prvi put od novembra, kada je OPEC dogovorio smanjenje proizvodnje, da je cijena “skliznula” ispod 45 dolara za barel, prenosi njujorška agencija “Bloomberg”.

U manje od deset minuta trgovanja, cijene naftnih fjučersa su pale za više od jednog dolara, nakon što su ove nedjelje doživele kolaps od 8,6 odsto, čime su izbrisani svi dobici ostvareni otkako je OPEC u novembru potpisao šestomjesečni dogovor o ograničavanju proizvodnje i smanjenju globalne ponude.

Američka “laka” nafta WTI za junske isporuke pala je za čak 1,76 dolara na 43,76 dolara na robnoj berzi u Njujorku, a u Londonu se trgovala po cijeni od 45,06 dolara. Fjučersi WTI nafte juče su zabilježili pad od 2,30 dolara, na 45,52 dolara.

Sjevernomorska nafta “brent” za isporuku u julu pojeftinila je za čak 1,74 dolara na 46,64 dolara za barel, na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu.

Najnoviji kolaps cijena “crnog zlata” posljedica je povećanja proizvodnje u SAD, koji prijeti da ugrozi preduzete rezove, i pored obećanja OPEC-a i Rusije da će i u drugoj polovini godine nastaviti sa smanjenjem proizvodnje.