Azijske berze: Oprezna trgovina, euro pao

Berza

Na azijskim se berzama u utorak trguje mirno jer ulagači čekaju nove vijesti koje bi pokrenule tržišta, dok je euro oslabio nakon predsjedničkih izbora u Francuskoj zbog dobitne prodaje

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na gubitku 0,1 odsto, dok su cijene akcija u Australiji i Šangaju pale između 0,3 i 0,5 odsto. Berzanski indeks u Hong Kongu balansira između pozitivnog i negativnog područja, dok se u Južnoj Koreji danas ne radi zbog predsjedničkih izbora. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati na gubitku 0,1 odsto.

Na azijskim se berzama trguje mirno jer su nakon pobjede Emmanuela Macrona na predsjedničkim izborima uklonjeni rizici od radikalnih previranja na francuskoj političkoj sceni.

Drugih značajnijih vijesti koje bi podstakle ulagače zasad nema, pa su juče na Wall Streetu indeksi stagnirali, dok su na frankfurtskoj i pariskoj berzi pali. Podršku tržištima pruža oporavak cijena nafte nakon što su prošle nedjelje potonule više od 5 odsto i zaronile na najniže nivoe od novembra prošle godine.

Juče su se odmakle od tih nivoa, dok je jutros cijena barela na američkom tržištu porasla daljih 0,1 odsto, na 46,50 dolara. I na londonskom je tržištu barel poskupio 0,1 odsto, na 49,35 dolara.

A na valutnim je tržištima euro oslabio nakon što je u ponedjeljak u jednom trenutku dostigao 1,1024 dolara, najviši nivo u šest mjeseci, zahvaljujući za tržišta pozitivnom ishodu francuskih predsjedničkih izbora. Do kraja jučerašnjeg dana kurs eura prema dolaru pao je 0,7 odsto, dok se jutros kreće oko 1,0930 dolara. Američka je valuta ojačala i prema japanskoj, pa se njena cijena jutros kreće oko 113,20 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 112,70 jena.