Svjetska tržišta: Nada u brzi oporavak privrede podiže indekse

Berza

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skočio 6,8 odsto, na 27.110 bodova, dok je S&P 500 porastao 4,9 odsto, na 3.193 boda, a Nasdaq indeks 3,4 odsto, na 9.814 bodova.

Najveći podsticaj najvećoj svjetskoj berzi dalo je u petak iznenađujuće dobar izvještaj o zapošljavanju u SAD-u, koje je potaknulo nadu da bi se američka privreda mogla oporaviti od koronakrize brže nego što se očekivalo.

Snažan rast cijena akcija uslijedio je nakon što je objavljeno da je u maju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 2,5 miliona, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala sa 14,7 na 13,3 odsto.

To su znatno bolji podaci nego što se očekivalo, s obzirom da su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da će broj zaposlenih pasti za osam miliona, a stopa nezaposlenosti skočiti na rekordnih 19,7 odsto.

„Brojke predstavljaju veliko pozitivno iznenađenje i novu potvrdu da se privreda oporavlja. Ovo je snažan signal da je uticaj koronavirusa na privredu privremen i da se situacija poboljšava“, kazao je Michael Arone, strateg u kompaniji State Street Global Advisors.

Rast broja zaposlenih, nakon što je u aprilu bez posla ostalo 20,7 miliona Amerikanaca, pokazuje da su kompanije brzo počele zapošljavati nakon što su polovicom maja mnoge savezne države počele postepeno popuštati restriktivne mjere i ponovno pokretati privredne aktivnosti.

Niz makroekonomskih podataka pokazuje da se i u kineskom, ali i u drugim azijskim privredama aktivnost poboljšava, nakon oštrog pada prethodnih mjeseci zbog koronakrize.

Zahvaljujući nadi u brzi oporavak privrede, kao i golemim fiskalnim te monetarnim podsticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 odsto od 23. marta, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže nivoe u više godina.

Sada je od rekordnog nivoa, dostignutog 19. februara, udaljen još samo 5,7, a Dow Jones 8,3 odsto. Nasdaq indeks kreće se, malo ispod najvišeg nivoa u istoriji.

I na evropskim su berzama cijene akcija prošle sedmice snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 6,7 odsto, na 6.484 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 10,9 odsto, na 12.847 bodova, a pariški CAC 10,7 odsto, na 5.197 bodova.

Evropske ulagače ohrabrila je odluka čelnika Evropske centralne banke (ECB) o povećanju iznosa programa za kupovinu imovine za 600 milijardi evra, na ukupno 1.350 milijardi evra.

Kupovinom državnih obveznica ECB povećava likvidnost u finansijskom sistemu kako bi se podržao oporavak privrede.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks prošle sedmice porastao 4,5 odsto, na 22.863 boda. Hina