Crna Gora prodaje aerodrom Tivat, novi gazda planira ukidanje linija

Region

Najprometnija vazdušna luka u Crnoj Gori uskoro bi trebalo da dobije novog vlasnika, čiji plan je da ukine dosadašnje klasične komercijalne letove

Aerodrom Tivat, bi, prema nezvaničnim informacijama, umjesto vazdušne luke usmjerene prvenstveno na komercijalnu avijaciju koja bi mogla da prihvati tri miliona putnika godišnje, bio „sveden“ na opsluživanje prvenstveno generalne avijacije – manjih privatnih i poslovnih aviona bogataša, dok bi saobraćaj komercijalne avijacije bio minimiziran.

To indirektno znači i otpuštanje velikog broja radnika i odustajanje od razvojnih projekta aerodroma koji bi značili zapošljavanje dodatne radne snage, pišu Večernje novosti.

Negativne efekte od skoro potpunog ukidanja komercijalnog saobraćaja sa Tivtom, imao bi i veliki dio turističke privrede na primorju čiji klijenti gravitiraju ovom aerodromu.

Najvjerovatniji kandidat da preuzme aerodrom Tivat je novi vlasnik elitnog nautičko-turističkog centra Porto Montenegro, državni investicioni fond Dubaija ICD.

Premijer Duško Marković je krajem maja u Tivtu najavio da država neće dozvoliti svom preduzeću „Aerodromi Crne Gore“ (ACG) da uzme povoljan kredit od 50 miliona eura za prijeko potrebnu rekonstrukciju, modernizaciju i proširenje kapaciteta tivatske vazdušne luke, već će Vlada aerodrom ponuditi u dugoročni zakup zainteresovanom stranom investitoru.

– Postoje ozbiljna interesovanja kredibilnih svjetskih kompanija i za ovaj prostor. Mi sa Svjetskom bankom u ovom momentu radimo na projektovanju modela i mislim da ćemo brzo izaći sa konkretnim predlogom – rekao je Marković.

Prema nezvaničnim informacijama, međutim, pregovori na najvišem nivou su poodmakli.