Mudis snizio kreditni rejting Kine zbog rastućeg duga

Američka rejting agencija Mudis snizila je prvi put u tri decenije, kreditni rejting Kine za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti, navodeći kao razlog zabrinutost zbog gomilanja duga zemlje i usporavanje rasta, a Peking je ovo smanjenje odbacio kao „neprimjereno, izvještava AFP

Mudis je srezao rejting Kine na A1 sa prethodnog nivoa Aa3, ali je izglede poboljšao sa negativnih na stabilne, a kao razlog takve odluke, agencija navodi vjerovatan „materijalni rast” ukupnog duga privrede i teret koji će to predstavljati za državne finansije.

Odluka Mudisa dolazi u vrijeme dok Kina pokušava da „očisti” toksičnu mješavinu nekontrolisanog i riskantnog zaduživanja koja je godinama podsticala spektakularan rast ekonomije, mada neki analitičari sumnjaju u spremnost Pekinga da odustane od ovisnosti o dugu, piše francuska agencija.

– Smanjenje rejtinga odražava Mudisova očekivanje da će finansijska snaga Kine donekle oslabiti tokom narednih godina, pri čemu će dug privrede nastaviti da raste pošto potencijalni rast usporava – objašnjava agencija.

Ukupni neizmireni dug Kine porastao je na 260 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja 2016, a Međunarodni monetarni fond je upozorio da bi dužnička kriza u zemlji mogla da „ugrozi globalnu finansijsku stabilnost”. Vlada u Pekingu je smanjila svoj cilj privrednog rasta za 2017. godinu na oko 6,5 posto, nakon privredne ekspanzije u 2016. godini od 6,7 procenata, što je najsporija stopa rasta od 1990. godine.

Kineskim, 13. po redu petogodišnjim planom objavljenim 2016. godine, predviđa se prosječna godišnja stopa rasta od 6,5 odsto za period 2016-2020.

Mudis je saopštio da očekuje da će kineski potencijal rasta oslabiti na pet posto godišnje u narednih pet godina, navodeći kao argumente smanjenje investicija, ubrzani pad radno sposobne populacije i kontinuirani pad produktivnosti.

Kinesko Ministarstvo finansija je odbacilo ocjenu agencije, rekavši da je Mudis koristio „neodgovarajuću” metodu za procjenu rizika s kojima se ekonomija suočava.

– Precijenili su teškoće s kojima se suočava kineska privreda – piše u saopštenju ministarstva.

U 2016. godini racio ukupnog duga države prema ukupnim sredstvima bio 36,7 odsto, što je niže nego u vodećim tržišnim ekonomijama, kao i da se „raspon povećanja državnog duga efikasno kontroliše”, javlja AFP a prenosi Tanjug.